Laatste treinrit Nieuw-Buinen - Musselkanaal: 'STAR hoort bij mij'

Tientallen mensen verzamelden zich vanmiddag op het STAR-station in Stadskanaal. Allen klaar om mee te gaan met de laatste treinrit over het traject Nieuw-Buinen - Musselkanaal.
Jarenlang heeft de trein hier gereden, maar vanwege de verslechterde bodem werd besloten het traject te sluiten.

Bijzondere dag

Drie laatste treinen reden vandaag van Stadskanaal via Nieuw-Buinen naar Musselkanaal. Twee dieseltreinen en één stoomtrein vervoerden de passagiers. "Het is een bijzondere dag", vertelt Simon Stedema, STAR-vrijwilliger van het eerste uur.

STAR in het hart

Stedema is al zo'n 25 jaar betrokken bij de STAR. "Het is niet alleen treintje rijden, het is zo veel meer." En dat blijkt ook als hij door de trein loopt. Met iedereen maakt hij een praatje. Maar voor Stedema en zijn vrouw zal de STAR altijd bijzonder zijn. Bijna achttien jaar geleden trouwden zij in het Stationsgebouw in Stadskanaal. "Wie kan er nu zeggen dat hij met de trein naar de trouwzaal zijn gegaan, dat zijn er niet veel", lacht hij.
De laatste dag trekt veel bekijks. In de eerste trein die het traject vandaag rijdt, zitten tientallen mensen. "De laatste trein zal wel heel druk zijn", denkt Stedema. "Fotografen die langs de kant staan, dat zijn we wel gewend. Ook mensen met trapjes langs de kant staan of via ladders in lantaarnpalen klimmen of weet ik veel wat capriolen uithalen om maar niets te missen van zoiets..." En ook vandaag is dat weer zo.

STAR hoort erbij

Vijfentwintig jaar betrokkenheid bij de STAR, wat houdt dat nou in voor Simon? "De STAR is toch iets wat van jouw leven is, wat bij je hoort. Wat ook niet meer weggaat. En met het verdwijnen van dit stukje, rijden we gewoon door naar Veendam. Het is niet over. We staan een stukje af. Dat is vervelend en jammer, maar we gaan wel door."

Veiligheid niet te garanderen

Door de verslechterde bodem kan de veiligheid volgend jaar niet gegarandeerd worden. “Dat stuk moest zo goedkoop mogelijk worden uitgevoerd”, vertelde STAR-Bestuurslid Anne de Vries eerder aan RTV Drenthe. “De houten bielzen liggen in een zandbed en dat is na bijna een eeuw funest. Het water kan niet weg, bielzen rotten en daardoor kan de spoorlijn onveilig worden.”

Spoorfietsen en musea

Om het tracé tussen Nieuw-Buinen en Musselkanaal wel te blijven gebruiken, hoopt de STAR volgend jaar spoorfietsen op het traject te lanceren. De Vries: "Dat moet toeristen opleveren. In Nieuw-Buinen bouwen we momenteel een nieuwe halte, daar kun je van de stoomtrein overstappen op de spoorfiets of een rondje musea doen. Vanaf die halte zijn Keramisch Museum Royal Goedewaagen, het Philips Museum, Glaswerk Nieuw-Buinen en het Streekhistorisch Museum goed bereikbaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl