Hoekstra: 'Desnoods plan maken voor Europese subsidie met demissionair kabinet'

Hoekstra
Demissionair minister Hoekstra van Financiën gisteren tijdens de presentatie van de Miljoenennota © ANP/Hollandse Hoogte/Peter Hilz
Nederland is geenzins van plan om de deadline te missen voor het indienen van een plan bij de Europese Commissie om in aanmerking te komen voor Europese subsidie. De deadline is halverwege volgend jaar. Dat zei minister Wopke Hoekstra van financiën vandaag op Radio 1.
De provincie uitte gisteren op Prinsjesdag haar zorgen over het uitblijven van dat plan. Drenthe hoopt ook wat uit de subsidiepot te krijgen. Als het plan pas wordt gemaakt als er een nieuw kabinet zit, dan is de vrees dat niet aan de voorwaarde kan worden voldaan dat het geld voor 2026 moet worden besteed.
"Als er niet snel een nieuw kabinet komt, dan gaan we als demissionair kabinet een plan maken samen met de Tweede Kamer", zei Hoekstra.

Toekenning bij hervormingen

Het gaat om de Recovery and Resilience Facility (RRF), een Europees coronaherstelfonds waar Nederland in totaal 5,6 miljard euro uit kan ontvangen voor investeringen in groene en digitale projecten.
Nederland is naast Bulgarije het enige land in Europa dat nog een plan moet indienen bij de Europese Commissie. Ons land kan aanspraak maken op het geld bij het doorvoeren van hervormingen, zoals op het gebied van de hypotheekrenteaftrek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl