In Zuidoost-Drenthe meeste huishoudens met 'energiearmoede'

schoorsteen
Meeste huishoudens met 'energiearmoede' in Zuidoost-Drenthe © ANP/Rias Immink
Meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Ze wonen in een slecht geïsoleerd huis en hebben daardoor een hoge energierekening. Vaak gaat dat gepaard met een laag inkomen.
Dat concludeert onderzoeksorganisatie TNO op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens TNO-onderzoeker Peter Mulder hebben veel huishoudens nu nog geen probleem met het betalen van de energierekening. "Maar als de gasprijs verder gaat stijgen zal een deel van deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen. Door met gericht beleid juist nu meer huizen te verduurzamen kunnen we dat voorkomen."

Zuidoosten

In Drenthe is het percentage van het aantal mensen met energiearmoede het hoogst in de gemeenten in het Zuidoosten, blijkt uit een kaart van het TNO. In Emmen kampt 8,98 procent van de huishoudens met energiearmoede. In Borger-Odoorn en Coevorden is dat respectievelijk 8,88 en 7,9 procent.
In Meppel en Tynaarlo is het aantal huishoudens met energiearmoede het laagst met 4,81 en 4,88 procent.
Volgens de onderzoekers komt de energie-armoede vooral voor in het noorden, oosten en zuidoosten van Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat er twee groepen zijn met energiearmoede: de huurders van slecht geïsoleerde huizen die er niets aan kunnen doen omdat het bij hun verhuurder ligt, en de eigenaren van energievretende huizen die geen geld hebben om in een zuiniger huis te investeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl