Hoe staat de Drentse woningmarkt ervoor?

De Staat van Drenthe
In de talkshow De Staat van Drenthe bespreken we met meerdere gasten hoe de Drentse woningmarkt er voor staat © RTV Drenthe/Edwin van Stenis
Huisprijzen die door het dak schieten, ver over de vraagprijs bieden, randstedelingen die ongezien 'onze' huizen kopen, enorme bouwkosten voor nieuwbouw, de lage hypotheekrente, mensen met veel geld versus mensen met weinig geld en de vergrijzing: het zijn enkele ingrediënten die zorgen voor een oververhitte woningmarkt in Drenthe.
In de talkshow De Staat van Drenthe bespreekt presentatrice Marjolein Lauret met verschillende gasten de crisis op de woningmarkt.

Gezocht: een woning

Voor wie is het kopen van een huis nog haalbaar? En welke risico's nemen woningzoekenden om dat ene huis te bemachtigen? Woningzoekenden Susanne Jansen, Veroline Brouwer en Erik Baas praten over hun persoonlijke zoektocht naar een geschikt huis en welke excessen ze meemaken. Van flink worden overboden, soms meer dan anderhalve ton, tot ver buiten het zoekgebied eindigen. Ze kunnen geen kant op. Susanne zet haar wens op het krijgen van een derde kind zelfs op pauze.
Wim Stuursma
NVM-makelaar Wim Stuursma over de oververhitte woningmarkt © RTV Drenthe/Edwin van Stenis

Verkopersmarkt

Voor NVM-makelaar Wim Stuursma zijn het ook bijzondere tijden. Ook hij verbaasd zich soms nog over de torenhoge overbiedingen. Hij vertelt over de gekte op de woningmarkt. Laten we ons niet te veel leiden door emotie? En kon je vroeger als koper eisen stellen, nu is de verkoper aan zet.
Jisse Otter, wethouder in de gemeente Emmen over het bouwen van huizen en veranderen van regels
Jisse Otter, wethouder in de gemeente Emmen over het bouwen van huizen en veranderen van regels © RTV Drenthe/Nicole Aldershof

Oplossing

De aankomende jaren moeten er flink wat huizen bij. Maar bouwen alleen is niet de oplossing, volgens hoogleraar Dirk Bezemer. Hij spreekt over de 'baksteenmythe'. En Jisse Otter, wethouder in Emmen, praat over nieuwbouw en verbouw van bestaande gebouwen. Ook hij loopt soms aan tegen de jaren durende papiermolen, waardoor alles vertraagd.
Bekijk hieronder de uitzending van De Staat van Drenthe.
Hoe staat de Drentse woningmarkt ervoor?
In de talkshow De Staat van Drenthe bespreekt presentatrice Marjolein Lauret samen met wisselende gasten een onderwerp dat belangrijk is voor onze provincie. De uitzending gaat dit keer over de overhitte woningmarkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl