Dinsdag staking in UMCG en alle andere academische ziekenhuizen

UMCG
Het UMCG in Groningen © ANP / Hollandse Hoogte / Corne Sparidaens
Duizenden medewerkers van zeven universitaire medische centra in het land leggen op dinsdag 28 september voor 24 uur het werk neer, meldt FNV Zorg. Ook personeel van het UMCG in Groningen doet mee aan de 'grootste staking ooit' in academische ziekenhuizen.
Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is. De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om "eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging" voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. "Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen", aldus de zorgbond.

'Ultiem stakingsmiddel'

Medewerkers van de academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Rotterdam en Maastricht bereidden de afgelopen weken een zondagsdienst voor op een doordeweekse dag. "Dit is het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Alle planbare zorg vervalt en alleen opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draait door", aldus FNV.
Verschillende afdelingen, zoals radiologie, operatiekamers, laboratoria en verpleegafdelingen zijn dinsdag gesloten. Volgens de bond verschilt dit per ziekenhuis. "Ook op afdelingen die niet volledig sluiten, is de kans groot dat afspraken niet door kunnen gaan, omdat die afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt."
Volgens de bond is er "heel zorgvuldig" gekeken naar de veiligheid van patiënten. "Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd."

Den Haag trekt portemonnee

De zorgbonden zijn wel blij dat het kabinet 675 miljoen euro extra uittrekt om salarissen van mensen die in de zorg werken te verhogen, maar ze vinden het te weinig. "Het is simpelweg niet genoeg om dit grote, maatschappelijke probleem op te lossen. Er moet gezorgd worden dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt, daar waar de problemen zijn: bij verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen", zegt een woordvoerster van zorgvakbond NU'91.
FNV en werkgeversorganisatie NFU kwamen eerder deze maand niet tot een akkoord. De vakbonden spraken van een zeer teleurstellend eindbod van NFU. Alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er volgens het voorstel van de werkgevers in salaris iets op vooruit.

Uitgestelde operaties

Ziekenhuizen moeten als gevolg van de coronapandemie nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen. Patiëntenfederatie Nederland benadrukt dat staken een recht is, maar roept umc's wel op "het belang van de patiënt" in het oog te houden, aldus een woordvoerder. "Het effect van deze staking op de patiëntenzorg moet zo gering mogelijk blijven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl