Helft Hoogeveners wil af van plan kunstijsbaan met zwembad

De helft van de inwoners van de gemeente Hoogeveen ziet de komst van een kunstijsbaan- en zwembadcomplex niet zitten. Wat hen betreft gaan de plannen van tafel.
Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Kien onder inwoners van de gemeente in opdracht van RTV Drenthe.
Het onlangs verschenen rapport van de Rekenkamercommissie, waarin staat dat de bouw van het complex miljoenen euro's duurder dreigt uit te vallen, is voor de helft van de inwoners reden om het project stop te zetten. Een kwart van de geënquêteerden wil dat de plannen doorgaan.

Zwembad meer in trek

Volgens marktonderzoeker Rianne Lubbersen wijzen de Hoogeveners de plannen vooral af vanwege de kosten. "De mensen die wel positief zijn over de plannen, vinden het project een verrijking en een attractie voor Hoogeveen."
Vier procent van de Hoogeveners wil alleen een kunstijsbaan, 38 procent wil een combinatie van ijsbaan en zwembad en 44 procent van de geënquêteerden wil alleen een zwembad.

De combinatie van kunstijsbaan en zwembad komt voort uit het oorspronkelijke plan voor alleen een kunstijsbaan. Lubbersen: "Het resultaat van de enquête geeft aan dat mensen in Hoogeveen dus helemaal niet zitten te wachten op een kunstijsbaan.".

Weinig vertrouwen in gemeente

De ontwikkeling van een kunstijsbaan en zwembad is bij de gemeente niet in goede handen, zegt 58 procent van de geënquêteerde Hoogeveners. Zij reageren op de vraag of zij er vertrouwen in hebben dat de gemeente de bouw goed kan uitvoeren.

Uit een toelichting bij de antwoorden op de vragen blijkt dat de ontwikkeling van de plannen de afgelopen jaren weinig vertrouwen heeft gewekt bij de geënquêteerden. Lubbersen: "Ze zeggen dat er nu al zoveel onduidelijk is en er zoveel fouten zijn gemaakt dat ze er eigenlijk geen vertrouwen meer in hebben dat het nog goed gaat komen. Ze willen ook niet dat de gemeente er zoveel geld insteekt als ze er zelf zo weinig gebruik van gaan maken."
RTV Drenthe liet marktonderzoeksbureau Kien een enquête houden onder de inwoners van de gemeente Hoogeveen. Zij kregen afgelopen week vragen en stellingen voorgelegd over de kunstijsbaan- en zwembadplannen. Aan het onderzoek deden 152 inwoners in alle leeftijdscategorieën mee.
De betrouwbaarheid van het onderzoek is groot genoeg om de uitslag serieus te nemen, zegt Lubbersen. "Hoe meer mensen je ondervraagt hoe dichter je bij de werkelijkheid komt. Maar met dit aantal kun je met 95 procent betrouwbaarheid zeggen dat de uitkomsten in werkelijkheid maximaal acht procent hoger of lager zouden kunnen liggen."

Morgenavond beslist de gemeenteraad van Hoogeveen of de gemeente doorgaat met de plannen voor een ijsbaan met zwembad.

Lees meer: ​Politiek Hoogeveen reageert wisselend op uitslag ijsbaanenquête

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl