Militairen uit Assen herbegraven omgekomen collega uit Tweede Wereldoorlog

Soldaat Lard van Welie is vandaag door militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Assen herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen. Van Welie sneuvelde op 2 november 1944 tijdens een patrouille in de omgeving van Heerewaarden bij Zaltbommel, als lid van het regiment Stoottroepen.
Van Welie werd in de oorlog samen met Anton Janssen op pad gestuurd om Duitse stellingen in kaart te brengen. Op de bewuste novemberdag werden de mannen onder vuur genomen. Van Welie werd in de borst getroffen en overleed aan zijn verwondingen. Zijn kameraad werd gevangengenomen door de Duitsers en is nog altijd vermist.

Erkenning

De herbegrafenis van Van Welie kwam als een verrassing voor de familie. "Eigenlijk besloten we om de grafrechten niet meer te verlengen", vertelt zijn neef Frank van Welie. "Maar Defensie had deze ceremonie in gedachten." Nu hij op een plek ligt die altijd blijft bestaan krijgt hij de erkenning voor zijn daden tijdens de oorlog. "Net als die andere jongens van 20, 25 jaar."

Wat is de link met Assen?

Soldaat Lard van Welie heeft nooit van de Luchtmobiele Brigade gehoord, die eenheid werd namelijk pas in de jaren '90 opgericht. Het 13e bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen houdt de tradities van Regiment Stoottroepen Prins Bernhard in ere. Het jongste regiment van Nederland werd in 1944 opgericht door Prins Bernhard zelf. In september 1944 gaf hij de opdracht om de leden van het gewapend verzet samen te voegen tot een militaire eenheid: het regiment Stoottroepen.
"Dit regiment zal altijd blijven voortbestaan", beloofde koningin Wilhelmina destijds tijdens haar eerste bezoek aan bevrijd zuidelijk Nederland. Vijftien militairen uit Assen zijn daarom vandaag aanwezig bij de ceremonie in Loenen, onder wie regimentscommandant Pieter Grijpstra.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl