Boeren krijgen schade door wolven tot 2022 vergoed

In het nieuwe wolvenplan zouden boeren tot 2022 schade door de wolf vergoed krijgen (Rechten: Pixabay.com)
In het nieuwe wolvenplan zouden boeren tot 2022 schade door de wolf vergoed krijgen (Rechten: Pixabay.com)
Boeren kunnen onder bepaalde voorwaarden tot 2022 een deel van de schade vergoed krijgen die wolven aan hun vee veroorzaken.
Dat meldt het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland aan
. Veehouders zouden daarna zelf moeten opdraaien voor schade aan andere dieren, zo zou in het nieuwe wolvenplan staan. Provincies blijven in elk geval tot 2022 schade vergoeden. Boeren krijgen zo de tijd om zich voor te bereiden op de komst van de wolf, zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen treffen.

Zwervende en gevestigde wolf

In het wolvenplan werken de Nederlandse provincies aan een gemeenschappelijk beleid, nu de wolf regelmatig zijn gezicht laat zien in Nederland. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de schade die wordt aangebracht tussen een zwervende wolf en een wolf die zich ergens heeft gevestigd.
Bij een zwervende wolf moet op basis van onderzoek, veldsporen, sectie op het gedode dier of genetisch onderzoek blijken of de boer in aanmerking komt voor een schadevergoeding. De tegemoetkoming wordt dan alleen uitgekeerd als met 'zekerheid of zeer waarschijnlijkheid' kan worden gezegd dat het dier gedood is door een wolf.
Als er sprake is van een wolventerritorium ontstaat er een nieuwe situatie. Als wolven zich ergens vestigen, dan vindt de provincie dat de 'kans op schade voorzienbaar is'.

Dode schapen

Onlangs werd duidelijk dat de omgeving van Zwinderen en Dalerpeel eerder deze maand bezoek heeft gehad van een wolf. Het dier beet vier schapen dood. Op 3 en 4 oktober liep de wolf door Orvelte.
In het nieuwe wolvenplan staat ook dat een wolf 'in uiterste gevallen' mag worden afgeschoten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.