Deal tussen kroongetuige zwembadmoord en OM nader onderzocht

210928_bloemen
Bloemen bij het zwembad in Marum in 2012 ter nagedachtenis aan de vermoorde Jan Elzinga © ANP
Monique H. uit Hollandscheveld, de vriendin van de in 2012 vermoorde Jan Elzinga, laat een deal tussen het Openbaar Ministerie (OM) en kroongetuige Willem P. door een recherchebureau onderzoeken.
P. is de man die is veroordeeld voor de moord op Elzinga bij het zwembad in Marum en kreeg daarvoor als opdrachtgever een celtraf van twintig jaar opgelegd. De schutter, Pascal E., kreeg vijftien jaar cel. Alleen de schutter bekende zijn aandeel in de moord en vertelde dat hij dit in opdracht deed van P. Laatstgenoemde hield zijn kaken zelf altijd stijf gesloten, tot enkele jaren geleden. Toen kwam P.. met nieuwe informatie over de toenmalige vriendin van Elzinga en haar familie.

Aanhoudingen sloegen in als een bom

In ruil voor een vervroegde vrijlating wilde P. meer uit de doeken over deze moord. Hij zou niet de uiteindelijke opdrachtgever zijn, maar de familie van Elzinga's vriendin. De deal met het OM werd uiteindelijk door de rechter-commissaris bekrachtigd. Op basis van de verklaringen van P. werden in juli vier personen aangehouden, onder wie de 42-jarige Monique H. en haar 39-jarige broer uit Nieuw-Roden. Die aanhoudingen sloegen volgens de raadsman van de vrouw in als een bom.
"De man heeft het dossier vijf jaar onder zich gehad en dat goed kunnen bestuderen. Bij deze deal valt vele vraagtekens te zetten", zegt advocaat Wilko ten Have. Hij heeft een recherchebureau op deze kwestie gezet. "Vrij uniek in de Nederlandse rechtspraak. Dit onderzoek is in opdracht en voor rekening van de verdachte. Maar wij zien voldoende aanleiding om dit onderzoek te laten doen."
De reden dat P. ineens is gaan praten, zou een financiële kwestie met de familie van H. zijn. De man zou nog steeds een bijdrage van de familie ontvangen en dat zou zijn gestopt.

Eerder verdacht

Maandag 4 oktober is de eerste openbare zitting waarop broer en zus moeten verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Ten Have hoopt dan de eerste bevindingen van het onderzoek aan te kunnen dragen. Beide verdachten kwamen kort na de moord ook al als verdachten in beeld, maar het OM seponeerde beide zaken toen vanwege te weinig bewijs. Het OM verdenkt beiden nu van het uitlokken van moord.
Elzinga werd op de dag van de moord opgewacht door Pascal E., die een tijdlang in de bosjes lag tegenover de ingang van zwembad Wotterwille. Elzinga trok daar elke dag baantjes. Hij werd door de schutter in de borst geschoten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.