Horeca wil voor TT Week meerjarenverbintenis en meer geld

De Asser ondernemers die straks met een zelfstandige TT Stichting de muziekpodia en horecapleinen regelen, willen hiervoor een meerjarencontract. Ook moet er meer financiële armslag komen met meer geld van de gemeente of door sponsoring, of een combinatie van die twee.
Zo zouden in elk geval de horecaondernemers het graag zien, die de afgelopen paar jaar het motorfeest in de stad regelden met ondersteuning vanuit de gemeente.

TT Week

Maar die ambtelijke ondersteuning gaat er vanaf. De gemeente wil het TT-feest overdoen aan een zelfstandige stichting die zowel de muziekpodia doet, het motorvermaak, de horecapleinen, de TT Kermis en de TT Nightride, zodat de boel niet langer vanuit het gemeentehuis geregeld hoeft te worden. "En noem het om mijn part TT Week. In elk geval is het meer dan een festival, wat er die week gebeurt", zegt procesmanager Arjen Mewe.
Reiniging van de stad en beveiliging van het openbare gebied, moet trouwens wel de verantwoordelijkheid van de gemeente blijven. Kosten hiervan zijn al snel twee ton. Daarnaast steekt de gemeente jaarlijks 270.000 euro in het feest. Dat zit 'm in de personele kosten voor organisatie. Van dit geld gaat niets naar de muziek- en horecapleinen van de ondernemers.

In maart nieuwe stichting

In maart moet de nieuwe stichting TT Week er er staan, los van de gemeente Assen, en zonder inmenging van ambtenaren of gemeenteraad. Wel zou er meer geld bij kunnen van de gemeente. In 2015 was het budget vanuit de gemeente 270.000 euro, en dat was dit jaar ook zo. "Niks bijgekomen dus," zeggen de ondernemers, "terwijl de kosten wel stijgen."

Arjen Mewe, oud-gemeentesecretaris van Emmen, moet de verzelfstandiging van het TT feest als procesmanager 'een zachte landing geven', in overleg met alle betrokken partijen. Behalve horeca en gemeente, zijn dat ook TT Circuit, de TT-campings en veiligheidsorganisaties. "Voorkomen moet worden", zo zegt Mewe, "dat het weer faliekant misgaat, zoals in 2014, met de verzelfstandiging." Toen was het TT Feest organisatorisch en financieel een fiasco onder Speed Events uit Rotterdam, dat destijds het festival regelde, in opdracht van de prille zelfstandige stichting TT Speedweek.

Lees meer: Eindafrekening mislukte TT Speed Week pas in januari

De Asser horeca trok voor 2015 de organisatie naar zich toe. Ondertussen werd ook toen Mewe ingevlogen, om het vierdaagse TT Feest een steviger basis te geven voor de toekomst, geregisseerd vanuit de gemeente. De schouders gingen eronder van een groep horecabedrijven die zo'n acht muziek- en horecapleinen vulden en motorvermaak regelden, met vanuit het gemeentehuis ambtenaar Sander ten Bosch als projectleider.

Groot risico

Toch blijkt uit de afgelopen vier edities dat het TT Feest voor de ondernemers een groot risico blijft. Geplaagd door slecht weer, draaiden ze een paar festivals te weinig omzet, tegenover hoge kosten aan muziekpodia. "Mensen denken vaak dat we schathemeltjerijk worden met de TT van alle drankomzet, maar dat is al lang niet meer zo. De kosten gaan voor de baat uit." De muziekpodia kosten de organiserende horecabedrijven bij elkaar zo'n half miljoen.
De editie van dit jaar was een succes. Er was dit keer wel een goede drankomzet dankzij het fraaie zomerweer, al was er met 160.000 feestgangers minder drukte dan in 2017. Dezelfde ondernemers die dit jaar de vermaakpleinen vulden, willen graag door, ook onder de nieuwe zelfstandige Stichting. "Maar dan wel voor meerdere jaren, om meer vooruit te plannen", aldus Mewe. "Nu is het telkens afwachten of ze weer een vermaakplein mogen doen. Ze willen voordeel halen uit lange termijnafspraken, met ook sponsordeals."

Meer financieel mogelijk

Als procesleider wil Mewe de basis die de afgelopen edities is neergelegd verder uitbouwen. "De wijze waarop het feest is opgezet, die werkt. Het moet een Assens festival blijven, georganiseerd met eigen ondernemers. Dus voor Assen, met Assen door Assen. Vier keer ging dat goed, al was het soms met kunst- en vliegwerk."
Wel moet er meer mogelijk zijn qua bekostiging, zegt Mewe. "Dat wil niet zeggen dat er direct en uitsluitend naar de gemeente wordt gekeken. Straks, met een zelfstandige stichting, is sponsoring ook een mogelijkheid. Voor een gemeentelijk feest krijg je niet zo snel sponsors."

'Hoe breder hoe beter'

Volgens Mewe zal het altijd zo blijven, dat er een groep Asser ondernemers is die als eerste de nek uitsteekt. "Maar we moeten wel een festivalprogramma maken in samenspraak met alle ondernemers. De stad is te beperkt voor podia van elke ondernemer die dat wil. Maar de organisatie die we optuigen moet het samen doen, met anderen. En de insteek is, hoe breder hoe beter."

Waar zitten de kosten

Ook wil Mewe de komende tijd in beeld brengen, waar alle kosten in zitten om te zien of de vraag om meer geld vanuit de gemeente gerechtvaardigd is. "Wat steekt de gemeente erin, en hoeveel de horecaondernemers. Winstcijfers van ondernemingen zijn natuurlijk des ondernemers. Maar sommige ondernemers hebben toch verlies geleden, en haakten af. Ik wil alles financieel beter inzichtelijk krijgen, zodat we van elkaar weten wat alle organisatiekosten zijn, voor programma, voor veiligheid en reiniging van de stad."
In maart 2019 moet de zelfstandige TT-club er zijn. "Maar daar gaan we niet op wachten. Ondertussen moet wel de voorbereiding voor het TT festival van volgend jaar opgepakt worden," zegt Mewe. "Want dat kan niet wachten. Als dan in maart de boel klaar is, gaan we beide zaken in elkaar vlechten. Pas in 2020 is de TT Week dan echt zelfstandig", besluit Mewe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.