JA21, VVD, CDA, FvD en PVV willen extra aandacht voor veteranen

dhr Latuny Knil ambonezen veteraan Leo Reawaruw
Leo Reawaruw (links) strijdt voor erkenning van KNIL veteranen, rechts veteraan Latuny © ANP/Arie Kievit
JA21, VVD, FvD CDA en PVV in Provinciale Staten (PS) willen dat de provincie en Drentse gemeenten veteranen een hart onder de riem gaan steken. Door de coronamaatregelen hebben fysieke ontmoetingen op de Veteranendag in 2020 en 2021 niet kunnen plaatsvinden. Ook de grootse viering van 75 jaar bevrijding, waar onder normale omstandigheden een belangrijke rol was weggelegd voor veteranen, is niet doorgegaan.
Daarom willen de partijen dat er contact gezocht wordt met Drentse veteranen en dat ze een blijk van waardering krijgen. JA21-statenlid Harry Omlo: "Uit diverse onderzoeken is bekend dat brede waardering en erkenning vanuit alle lagen van de samenleving het welzijn van de veteranen bevordert."
"Met de oprichting van het Veteraneninstituut zijn belangrijke stappen gezet in de zorg voor voormalig defensiepersoneel, veteranen en hun thuisfront", vervolgt Omlo. "Door het unieke karakter en de aard van de verantwoordelijkheden en risico's van de militaire taken die door de veteranen vaak onder erg moeilijke omstandigheden zijn uitgevoerd, verdienen zij brede erkenning en waardering. Ook het samenkomen en het delen van ervaringen met lotgenoten is van belang voor veteranen. De jaarlijkse Veteranendag geeft daar een goede invulling aan."
Vandaagdient Omlo een motie in Provinciale Staten in om de extra waardering voor de veteranen voor elkaar te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl