Assen verbaasd door aanbod Formule 1 aan Zandvoort

Volgens Jos Vaessen is het TT Circuit veel beter geschikt voor een GP Formule 1 (Rechten: RTV Drenthe/Kim Stellingwerf)
Volgens Jos Vaessen is het TT Circuit veel beter geschikt voor een GP Formule 1 (Rechten: RTV Drenthe/Kim Stellingwerf)
De organisatie die de Formule 1 naar het TT Circuit in Assen wil halen, is compleet verrast dat Zandvoort de Formule 1 Grand Prix van Nederland mogelijk in 2020 mag organiseren. Dat zegt Jos Vaessen, die de Formule 1 naar Drenthe probeert te halen.
Formula One Management Limited (FOM), de eigenaar van de Formule 1, heeft Assen over deze vermeende keuze niets laten weten. "Wij hebben geen reactie gekregen", zegt Jos Vaessen, voorzitter van stichting The Netherlands Grand Prix Foundation. "Dat zou je bij een keuze voor Zandvoort toch wel verwachten. Daarom zorgde het nieuws vanochtend voor verbazing en verrassing."
Gisteravond liet prins Bernhard van Oranje, eigenaar van het circuit in Zandvoort, weten dat hij een aanbod heeft gekregen van de FOM.
Lees meer: Formule 1 verkiest Zandvoort boven Assen
Assen leek de goede papieren te hebben
Het afgelopen jaar heeft Assen veel contact gehad met de FOM in London. Een delegatie van de organisatie bezocht het circuit in het geheim tijdens de afgelopen TT en dat leverde een positief rapport op. Begin dit jaar bleek uit een keuring dat het TT Circuit met enkele relatief kleine aanpassingen geschikt zou zijn voor Formule 1. Vaessen: "Ons is gezegd dat wanneer er plek op de Formule 1 kalender zou komen, wij kandidaat zijn."
Het nieuws van gisteren dat Vietnam een Grand Prix krijgt, verbaast de Limburger niet. "Zij staan heel hoog op de lijst van de FOM. Vietnam en Azië zijn belangrijke markten voor de Formule 1 en hoofdsponsor Heineken. Maar in de berichtgeving rond Hanoi is nergens melding gemaakt van Zandvoort en dat is vreemd."
Mocht de FOM vanwege historische redenen daadwerkelijk kiezen voor een Grand Prix Formule 1 in Zandvoort in 2020, dan heeft Vaessen daar begrip voor. "Maar qua infrastructuur en en qua circuit begrijp ik het niet. Daarin is Assen veel verder. Ik vraag me af of zij echt wel een Grand Prix kunnen organiseren."
Lee van Dam, die ook deel uitmaakt van stichting The Netherlands Grand Prix Foundation, heeft contact gezocht met de FOM voor opheldering.

Twijfels bij provincie

Bij de provincie Drenthe bestaan nog twijfels of het wel klopt dat Zandvoort inderdaad een Grand Prix mag organiseren. "We zoeken eerst uit of er al handtekeningen zijn gezet", zegt gedeputeerde Henk Brink.
Dat Zandvoort nu mogelijk de grootste kans op een Grand Prix heeft, heeft voor Brink twee kanten. "Enerzijds is het geweldig dat Nederland een GP Formule 1 krijgt. De keerzijde is alleen dat we dat graag op het TT Circuit hadden gehad. Assen is er klaar voor, het TT Circuit is er geschikt voor, dus is het erg jammer dat we nu niet in beeld zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl