Tweede Kamer: GroenLinks wil onderzoek voordat oliewinning Drenthe hervat wordt

Olie Behandelings Installatie OBI NAM Schoonebeek
Bij de Olie Behandelings Installatie van de NAM Schoonebeek worden de gewonnen olie en het afvalwater gescheiden © Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe
De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat er eerst onderzoek gedaan wordt, voordat de oliewinning in Drenthe en het injecteren van Drents afvalwater in Twente hervat worden. Hoewel GroenLinks überhaupt geen voorstander is van afvalwaterinjecties in de Twentse bodem, wil de partij dat eerst onderzocht wordt of de putten betrouwbaar zijn.
Eerder dit jaar werd bekend dat een Twentse put onherstelbaar beschadigd was. GroenLinks wil pas dat de Drentse oliewinning verdergaat als vastgesteld is dat twee andere putten in Twente goed zijn.

Voorlopig stoppen

GroenLinks-Kamerlid Bromet vraagt minister Blok nu om de oliewinning niet te hervatten voordat middels onderzoek is vastgesteld dat de twee Twentse putten, die nog in gebruik zijn, betrouwbaar genoeg zijn.
Daarnaast vraagt Bromet de minister om ook te wachten met toestemming voor de opstart van oliewinning tot is vastgesteld dat de injectie van het afvalwater de beste oplossing is. Die afweging moet eens per zes jaar gemaakt worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl