Coronasteun voor bedrijven is ten einde: 'Spannende nieuwe fase'

ondernemers
Veel ondernemers hadden het zwaar tijdens de coronacrisis © ANP/HH/Laurens van Putten
Vanaf vandaag kunnen ook bedrijven en zelfstandigen in Drenthe niet langer een beroep doen op regelingen zoals de NOW-steun voor de doorbetaling van lonen of de tegemoetkoming in de vaste lasten. Brancheorganisatie VNO-NCW MKB Noord houdt de komende tijd een oogje in het zeil.
De overheid stopt met het gros van de coronasteun omdat de economie sterk genoeg herstelt van de coronacrisis. Het steunpakket werd begin 2020 opgezet om de klappen van alle beperkende maatregelen tegen corona voor werknemers op te vangen. Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies konden geld van de overheid vragen om salarissen voor personeel te betalen. Naarmate het verlies aan inkomsten opliep, konden bedrijven meer steun ontvangen.

Goed teken

"Het is nu een spannende periode, vooral voor de bedrijven die tot het laatste moment gebruik hebben moeten maken van deze steun. Maar het aantal bedrijven dat die steun nodig had, is wel beduidend afgenomen", zegt Jurgen Elshof, regiomanager Drenthe van VNO-NCW MKB Noord. "Dus dat lijkt goed teken. En ook als je kijkt naar de lage werkeloosheidscijfers, lijkt het goed te gaan in het bedrijfsleven."
Elshof houdt desondanks rekening met de nodige hobbels voor ondernemers. "We gaan nu naar een nieuwe fase waarin ook verantwoording moet worden afgelegd. Als er vanuit de overheid nu aan bedrijven wordt gevraagd om bepaalde steun terug te betalen, dan kan dat een groot probleem zijn", weet Elshof. Zo'n scenario is mogelijk als blijkt dat een ondernemer zijn omzetverlies verkeerd heeft ingeschat.

Hulp bieden

Elshof zegt dat de brancheorganisatie goed is voorbereid op de nieuwe realiteit voor bedrijven en zelfstandigen. "Wij staan klaar met een regionaal mobiliteitsteam, denk aan sociale partners zoals gemeenten en het UWV. We kunnen hulp bieden aan bedrijven die het de komende tijd toch moeilijk gaan krijgen."
Alleen voor bepaalde sectoren zijn er ook in het vierde kwartaal van dit jaar nog steunregelingen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de nachthoreca en de evenementensector, die ook na vandaag nog niet helemaal van het slot kunnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl