OM eist vijf jaar cel voor inbraken bejaardenwoningen in Noord-Nederland

Vijf jaar cel geëist voor inbraken bij ouderen (Rechten:Pixabay)
Vijf jaar cel geëist voor inbraken bij ouderen (Rechten:Pixabay)
Voor een reeks inbraken in seniorencomplexen en bejaardenwoningen in onder meer Hoogeveen en Dalen is tegen twee mannen (20 en 40 jaar) uit Lelystad vijf jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van 28 dergelijke inbraken in Drenthe, Groningen en Friesland. Ook sloegen zij toe in Arnhem, Almelo, Alkmaar en Lelystad.
De twee werden op 22 maart op heterdaad betrapt in een zorgcomplex in Alkmaar. De jongste bekende alleen deze inbraak. De oudste bekende zes feiten. In die zaken werd zijn DNA aangetroffen. De overige inbraken ontkennen de mannen. Ook al werden die op identieke wijze gepleegd. Bovendien werd na hun aanhouding geen meldingen meer gedaan van dergelijke inbraken.

Briefjes

Van de 28 inbraken die dinsdag aan de Leeuwarder rechtbank werden voorgelegd, denkt het OM dat er voldoende bewijs is. In de Mercedes van de verdachten werden briefjes aangetroffen met daarop adressen van zorgcentra en bejaardenwoningen. Op een laptop, een telefoon en in de Tomtom werden zoekopdrachten gevonden die te linken waren aan bejaardencentra.

'Schandalig'

Ook andere sporen, zoals aangetroffen schoenprofielen, leken in de richting van de verdachten te wijzen. De officier van justitie had er geen goed woord voor over dat het duo een zo kwetsbare groep in de samenleving had gedupeerd. "De feiten zijn zo schandalig en van zo een grote omvang dat ze alle richtlijnen te buiten gaan. De brutaliteit was enorm", aldus de officier.

Nooit teruggevonden

De inbrekers maakten vooral spullen buit die gemakkelijk waren mee te nemen, zoals geld en sieraden. De gestolen spullen zijn nooit teruggevonden. Wel bleken familieleden van de 20-jarige verdachte voor grote bedragen spullen verpand te hebben. Volgens de verdachte ging het om erfstukken.
De Leeuwarder rechtbank doet op 20 november uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl