Meten=Weten ziet geen nut in gesprekken over bollenteelt: 'Overheid is aan zet'

Bollenteelt Terhorst
Tulpenbollenteelt bij Terhorst © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Actiegroep Meten=Weten is niet tevreden over hoe de provincie zich opstelt in de discussie rond bloembollenteelt. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma heeft gesprekken gevoerd met verschillende betrokken partijen en heeft eind vorige maand een tussenrapportage gemaakt.
In de rapportage is de conclusie dat telers en burgers een nieuwe dialoog met elkaar aan moeten gaan. Klijnsma heeft aangegeven begin deze maand gesprekstafels te willen inrichten om zo de partijen dichter bij elkaar te krijgen.
Meten=Weten ervaart dit als een stap van acht jaar terug in de tijd. De gemeente Westerveld probeerde al eerder betrokken partijen bij elkaar te brengen, maar ook met een mediator had dit onvoldoende effect. Partijen blijven, volgens Meten=Weten, lijnrecht tegenover elkaar staan.
Meten=Weten is een groep van verontruste inwoners. Zij vinden dat zij beschermd moeten worden tegen de schadelijke gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt. Al jarenlang wordt de discussie gevoerd tussen telers en Meten=Weten, maar de partijen komen er niet uit.
Dat er nu opnieuw wordt aangestuurd op een dialoog, vindt de actiegroep onbegrijpelijk. "Dit stuk concludeert opnieuw dat een nieuwe dialoog tussen telers en burgers nodig zou zijn waarmee het optreden van de overheid wéér buiten de discussie blijft." De actiegroep vindt dat overheden voortduren hun verantwoordelijkheid ontlopen. Telers en distribiteurs geven aan wel in gesprek te willen blijven met belangenorganisaties als Meten=Weten.
"Wij beseffen dat de Commissaris van de Koning in deze problematiek geen bestuursmacht heeft, maar we verzoeken haar wel op basis van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid de ogen te openen van de gedeputeerden om hen te doen inzien dat hun werkwijzen op de langere termijn onhoudbaar zijn en tot verdere maatschappelijke onrust leidt. De overheid is aan zet", aldus Meten=Weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl