136 slachtoffers chroom-6 verf krijgen geldbedrag uitgekeerd

Staatssecretaris Barbera Visser van Defensie presenteerde eerder de resultaten van het RIVM-onderzoek (Rechten: ANP/Jerry Lampen)
Staatssecretaris Barbera Visser van Defensie presenteerde eerder de resultaten van het RIVM-onderzoek (Rechten: ANP/Jerry Lampen)
Defensie heeft tot dusver 923.000 euro uitgekeerd aan 136 slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6 verf. De compensatieregeling kwam er in juni na een uitgebreid onderzoek van het RIVM naar het gebruik van chroom-6 bij de krijgsmacht.
Onder meer bij de voormalige NAVO-depots in Coevorden en Ter Apel is jarenlang verf gebruikt met het kankerverwekkende chroom-6 erin. Tientallen mensen werden ernstig ziek. Het is niet bekend of er onder hen ook personen zitten die een geldbedrag ontvangen hebben.
Ook werd bekend dat in de filterbussen van bepaalde gasmaskers van het Nederlandse leger de kankerverwekkende stof zat. De maskers werden gebruikt bij oefeningen, maar gingen ook mee op missie.

Medewerkers niet ingelicht

Uit het rapport van het RIVM bleek dat het ministerie al decennia op de hoogte was van de schadelijke effecten van deze verf, zonder de medewerkers in te lichten. Staatssecretaris Barbara Visser bood bij de presentatie van het rapport haar excuses aan en kwam met de schaderegeling.

Lees meer: Giftig Chroom-6 bij meerdere overheidsdiensten ontdekt

Los van deze regeling kunnen slachtoffers ook nog letselschadeclaims bij Defensie indienen. Daarvan zijn inmiddels 460 zaken ingediend. Volgens het ministerie is geld geen issue in deze kwestie.

Coulanceregeling

Voordat het RIVM-onderzoek klaar was, kwam Defensie al met een coulanceregeling voor slachtoffers van chroom-6. Meer dan 350 mensen hebben op basis van deze regeling een vergoeding gekregen. Zij ontvingen maximaal 15.000 euro. In totaal is 2.520.500 euro uitgekeerd.

Lees meer: Defensie doet giffilter voor gasmaskers in de ban

De Tweede Kamer praat woensdag over chroom-6. Organisaties van slachtoffers van chroom-6 vinden de in juni gepresenteerde regeling onvoldoende.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl