Ruim een derde van de Drenten geeft toestemming voor orgaandonatie

ANP
Niet iedereen heeft al een keuze gemaakt rondom orgaandonatie © ANP/Hollandse Hoogte/Richard Brocken
Ruim één op de drie volwassenen in Drenthe geeft in het Donorregister toestemming voor orgaandonatie. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de gemeente Tynaarlo ligt het percentage volwassenen dat toestemming geeft het hoogst met 41 procent. In Emmen is dit percentage het laagst met 32 procent.
Landelijk heeft gemiddeld bijna 35 procent aangegeven orgaandonor te willen zijn. Op 1 juli dit jaar ging het om 4,8 miljoen mensen, bijna een miljoen meer dan begin vorig jaar.

Passief orgaandonor

Zo'n 31 procent van de volwassen Nederlanders wil juist geen organen te willen doneren, bijna 11 procent laat het aan een naaste over en ruim 23 procent heeft geen eigen keuze gemaakt en is daardoor passief orgaandonor.
Sinds vorig jaar juli is de donorwet aangepast. Volwassenen die geen keuze hebben ingevuld, staan in het registeren met een 'geen bezwaar' tegen donatie. Sinds deze wet is aangepast geven een stuk meer mensen een eigen keuze over orgaandonatie door, zo meldt het CBS.

Bekijk hier hoe hoog de bereidheid tot orgaandonatie is in jouw gemeente:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl