Justitie gaat toch graven op verdachte locatie in Koekange

Justitie en politie gaan toch graven in Koekange op de verdachte locatie naar de vermiste Willeke Dost. Volgende week gaat dat gebeuren.
Ab Bruintjes, die samen met Jan Huzen anders zelf zou gaan graven, heeft dat zojuist te horen gekregen van het coldcaseteam. "Ik ben opgelucht, dat het nu toch gebeurt."

Plek aanwijzen
Wanneer de graafactie begint, konden ze nog niet zeggen, zegt Ab Bruintjes. "Er moeten nog zaken geregeld worden, maar morgen gaan we met ze op pad om de exacte locatie nog eens aan te wijzen."

Afgelopen vrijdag ontstond er grote commotie rond de al 26 jaar oude vermissingszaak. De twee mannen dreigden te gaan graven op een plek, nadat ze hoorden dat speurhonden daar waren aangeslagen en een grondradar ook aangaf dat er in de grond was gegraven.

Politie was op de hoogte
De politie was al in 2017 op de hoogte van die informatie, maar vond de aanwijzingen geen reden om direct te gaan graven. De recherche heeft de informatie deze week opnieuw bekeken en aanvullende gesprekken met getuigen gevoerd. Op basis daarvan en de maatschappelijke onrust die is ontstaan is het besluit genomen om toch te gaan graven.  

"Als we nu geen duidelijkheid brengen op de vraag of Willeke Dost daar begraven ligt, dan blijft dit verhaal in de komende periode rondzingen in Koekange", zegt sectorhoofd van de recherche Hugo van Klaveren. De politie wil op twee plekken achter de boerderij waar Willeke woonde gaan graven. "Daar hebben getuigen verdachte plekken aangewezen", aldus Van Klaveren.   


Druk op de zaak
Door een actiepagina op facebook 'Zoekactie Willeke Dost', een landelijke petitie en het dreigement vrijdag zelf met graafmachines uit te rukken, is er in een paar dagen tijd grote druk op de zaak gezet. Justitie en politie lijken daarvoor nu toch gezwicht. Honderden mensen zouden naar Koekange komen om vrijdag te helpen. Volgens Bruintjes dreigde de boel uit de hand te lopen.


In 2010 was er ook een uitgebreide graafactie in Koekange, achter het pand van de pleegouders waar Willeke Dost tot haar verdwijning in 1992 woonde. Ook werden vloeren uit het huis gebroken. Maar er werd toen niets gevonden. 

Op de verdachte locatie waar nu gegraven gaat worden, is toen niet gezocht. Een getuige zou jaren na de verdwijning van Willeke wel hebben gemeld, dat hij op die plek had gezien dat er gegraven was. Ook heeft zich nu weer een getuige gemeld die een oudere en jonge man had gezien met een kruiwagen, toen ze op de Koekangerdwarsdijk langs die locatie reed. De politie zou nu geïnteresseerd zijn in die getuige.

Gezonde verstand
Oud-rechercheur Dick Gosewehr, die de zaak kritisch volgt, is blij 'dat het gezonde verstand nu toch heeft gezegevierd bij politie en justitie'. "Je moet elke twijfel wegnemen. En het zover laten komen, dat burgers gaan  graven, dat zou heel verkeerd zijn geweest."