Vakbonden eens over nieuwe cao voor medewerkers Fresenius Kabi

Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum
Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Vakbonden FNV en CNV hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de medewerkers van bloedzakkenfabrikant Fresenius Kabi uit Emmer-Compascuum.
De onderhandelingen over een nieuwe cao verliepen stroef, maar de vakbonden zijn tevreden over het resultaat. De leden moeten hier volgende week nog over stemmen.
Het personeel van Fresenius Kabi gaat er in de nieuwe cao, die voor drie jaar geldt, jaarlijks met 2,5 procent op vooruit. "We hebben een constructief gesprek gevoerd", zegt Janwillem Compaijen van vakbond FNV. "Er is ook een regeling voor verlofsparen ingevoerd. Dan kun je je meeruren en bovenwettelijke vakantiedagen opsparen en opnemen wanneer je wilt. Bovendien is er een regeling voor oudere mensen ingevoerd. Die kunnen een dag korter werken en krijgen die voor de helt doorbetaald."
Bij Fresenius Kabi werden jarenlang bloedzakken geproduceerd. De productie hiervan verhuist naar de Dominicaanse Republiek. Dat zou in 2024 gebeuren, maar nu is de verwachting dat dat al in 2023 gaat plaatsvinden.
In plaats daarvan wordt straks met minder medewerkers in Emmer-Compascuum medische voeding geproduceerd. Over het sociaal plan voor medewerkers die hierdoor boventallig raken zijn twee rechtszaken gevoerd, maar ook daarover zijn nu afspraken. "De werknemers die op straat komen te staan krijgen een ontslagvergoeding en belangrijker er zit een werk-naar-werk traject in", zegt Compaijen. Het gaat er om dat je weer aan het werk komt, want dat leidt tot structureel een inkomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl