Soort van de maand: paddenstoelen eten

De groene knolamaniet komt meestal voor in loofbossen en is erg giftig (Rechten: Free Nature Images/Lucien Rommelaars)
De groene knolamaniet komt meestal voor in loofbossen en is erg giftig (Rechten: Free Nature Images/Lucien Rommelaars)
In de maand november zetten we de paddenstoel in het zonnetje. Dat doen we samen met Heel Drenthe Zoemt en IVN Regio Noord.
De paddenstoel staat op het menu van meerdere dieren. Zo lust een ree wel een paddenstoel op zijn tijd en ook eekhoorns en dassen eten paddenstoelen. En natuurlijk wij mensen. Al gaat dat niet altijd goed.

Kopen of plukken

De bekendste eetbare paddenstoel is waarschijnlijk de champignon. Maar ook eekhoorntjesbrood en oesterzwammen kennen de meesten van ons. Deze paddenstoelen kun je in de supermarkt kopen. En dat is handig, want zo loop je niet de kans dat je ze verwart met een giftige variant.
Eekhoorntjesbrood lijkt namelijk een beetje op de bittere boleet. In dit geval is een verwisseling nog geen ramp omdat de bittere boleet weliswaar niet eetbaar is, maar in ieder geval niet giftig. Bovendien is de bittere boleet zeer zeldzaam en zal dit dus niet veel voorkomen.
Maar het verwarren van de giftige kleverige knolamaniet met een champignon is een minder onschuldige vergissing. Ook de groene knolamaniet moet je ver van blijven, dit is één van de giftigste paddenstoelen ter wereld.

Plukregels

In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer gelden daarom regels voor het plukken van paddenstoelen:
1. Houd je aan de regels die in het natuurgebied gelden. Je mag de wandelpaden dus niet verlaten om paddenstoelen te zoeken, als dit niet is toegestaan in het gebied.
2. Plukken mag, maar alleen voor eigen gebruik. Neem niet meer mee dan past in een blauw champignonbakje uit de supermarkt (dit is ongeveer 250 gram). En pluk ook niet alle paddenstoelen die op één groeiplek staan.
3. Paddenstoelen plukken doe je op eigen risico. Realiseer je dat paddenstoelen erg giftig kunnen zijn.
Let bovendien op dat andere beheerders andere regels kunnen hanteren en het plukken mogelijk helemaal niet toestaan.
Als je twijfelt aan je eigen paddenstoelenkennis, volg dan vooral de raad van boswachter Evert Thomas op: "Als je zelf geen verstand hebt van paddenstoelen, ga dan mee met iemand die er wel verstand van heeft. En pluk ze niet zomaar in het bos."

Tekening: Elisabeth Koops

IVN doe-tip: schimmels kweken

Elke maand heeft IVN Regio Noord een doe-tip voor de kleine natuurliefhebber.
Paddenstoelen ontstaan uit schimmels. Sommige schimmels maken op het eerste oog geen fraaie paddenstoelen en zijn ook gevaarlijk voor je gezondheid.
Vergeten je boterham op te eten? Laat de boterham dan in de plastic broodzak zitten. Zorg dat er een goede knoop in zit en bekijk twee weken lang iedere dag hoe de schimmel jouw broodje opeet. Iieieieiew!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.