Drentse kerstboom steelt de show op Grote Markt in Groningen

De kerstboom op de Grote Markt in Groningen komt dit jaar uit Borger (Rechten: RTV Noord / archief)
De kerstboom op de Grote Markt in Groningen komt dit jaar uit Borger (Rechten: RTV Noord / archief)
Een metershoge trots uit Drenthe staat over een paar weken te shinen op de Grote Markt in Groningen. De kerstboom die straks in het hart van de stad staat, komt namelijk uit Borger.
"We doen al vijf jaar lang een oproep in onder meer de krant aan mensen die een boom in de tuin hebben. De boom moet minimaal twintig meter hoog en een beetje vol zijn. Ook moet de boom makkelijk op te halen zijn. Elk jaar krijgen we wel een kerstboom die geschikt is, maar dit jaar kost het meer moeite", vertelt Louis van der Tuin van de Groningen City Club. Die club is verantwoordelijk voor de kerstversiering, waaronder de boom op de Grote Markt.

Hulp van de burgemeester

De zoektocht loopt dit jaar dus wat stroef en dus werd de hulp ingeroepen van Jan Seton. Die is nu burgemeester van Borger-Odoorn, maar in Groningen kennen ze hem nog als oud-wethouder.
"Hij vond het leuk om te kijken of we niet een boom uit het bos in Borger konden halen en wilde zich daar wel voor inzetten", aldus Van der Tuin. "Afgelopen maandag zijn we met een heel team onder begeleiding van de mensen van de boswachterij op pad gegaan, om te kijken of er een geschikte boom bij stond. Boswachter Martijn Harms had al vooronderzoek gedaan. Hij had al eentje met een lint gemarkeerd. Uiteindelijk zijn we ook bij die boom terechtgekomen."
De boom mag nog een maand van zijn plekje in Borger genieten en verkast dan naar Groningen. Op 7 december wordt de boom omgehakt en naar de stad gebracht. De maandag erna komt 'ie op de Grote Markt te staan en op donderdag de 13e worden de lichtjes officieel ontstoken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl