Meer groen, meer en verhoogde kruispunten: zo komt de Hoofdweg in Eelde eruit te zien

Vernieuwde Hoofdweg in Eelde
Zo komt de vernieuwde Hoofdweg in Eelde eruit te zien als het aan de gemeente Tynaarlo ligt © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Meer bomen, meer en verhoogde kruispunten en de snelheid op de weg gaat terug van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat zijn de plannen voor de vernieuwde Hoofdweg in Eelde. Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen tot volgende week woensdag, 13 oktober, reageren op de schetsen van verkeerskundig bureau Royal HaskoningDHV uit Nijmegen.
Lange tijd was onduidelijk hoe de Hoofdweg eruit zou komen te zien, maar nu heeft de gemeente Tynaarlo een schets klaarliggen. Op die manier kunnen ook de omwonenden, die zich eerder nog niet gehoord voelden, meepraten over het ontwerp van de weg die nodig op de schop moet.
Een dwarsdoorsnede van de weg laat zien dat het trottoir niet gelijk aan de weg komt te liggen. Tussen de stoep en de weg waar zowel fietsers als auto's rijden, is plek voor bomen of het parkeren van je auto.
Ook zullen de bussen over de Hoofdweg gaan rijden in plaats van door de wijk Spierveen. Daar is volgens Jorne Bonte van het OV Bureau voor gekozen omdat het sneller en veiliger is. "De bus hoeft niet meer door de smalle straten met de vele bochten." Hoe vaak de bus over de Hoofdweg zal rijden is nog onduidelijk, dat hangt af van het aantal passagiers dat de komende tijd gebruikt maakt van de bussen.
Verkeer op de Hoofdweg in Eelde
Zo ziet een deel van de Hoofdweg er nu uit © RTV Noord/Martin Cusiel
Toch verandert het hele aanzicht niet. Er is voor gekozen om van de weg geen klinkerweg te maken, zoals vele 30-kilometerwegen, maar net als nu asfalt te storten. Volgens verkeerskundige Peter Traas van RoyalHaskoningDHV zorgen klinkers er namelijk juist voor dat omwonenden veel overlast hebben.
Eerder werd er bewaar gemaakt tegen de kap van de zes eiken die op de weg staan, vijf daarvan zullen blijven. "Gebleken uit onderzoek is dat één van die zes bomen in slechte staat verkeert en dat die deels een uitrit blokkeert en deze dus zal verdwijnen", vertelt Traas.
De gemeente wil vanwege corona nog geen fysieke informatiebijeenkomst houden. Om toch de schetsen te delen, staat de presentatie op de site van de gemeente Tynaarlo. En kunnen belanghebbenden zich aanmelden voor een spreekuur dat volgende week plaatsvindt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl