Emmen wil contracten met aanbieders jeugdhulp openbreken

Het gemeentehuis in Emmen (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
Het gemeentehuis in Emmen (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
De gemeente Emmen bekijkt momenteel of de contracten met zorgaanbieders, die in 2018 zijn afgesloten, opengebroken kunnen worden.
"Het kan niet zo zijn dat alleen de gemeente Emmen een financieel risico draagt", zegt wethouder Robert Kleine tijdens de begrotingsvergadering.

'Trend in Nederland'

"Het is een trend in heel Nederland. We willen nu kijken of we het financieel risico ook bij aanbieders neer kunnen leggen om de taakstelling van 250.000 euro volgend jaar binnen te halen", aldus Kleine. "Het blijft ingewikkelde materie."

Lees meer: Drentse gemeenten ten strijde vanwege grote tekorten op jeugdhulp

Maandag gaf Kleine aan meer grip te willen op de stijgende kosten. Ook is er hoop dat het Rijk bijspringt. Alle Drentse gemeenten stuurden afgelopen week een brief naar Tweede Kamer. Zij willen meer geld voor de zorg. De verwachtingen is dat de tekorten van de Drentse gemeenten dit jaar oplopen tot 19 miljoen euro.

Investeringen in ijskast

De gemeente Emmen moet eerst haar investeringen opschorten, vanwege miljoenentegenvallers. De investeringen gaan over bijvoorbeeld de bouw van de topsporthal, aanpak van wegen en het fietsplan.

Lees meer: Emmen zet investeringen in de ijskast vanwege tekorten

Het tekort dit jaar komt waarschijnlijk uit op 8 miljoen euro, in plaats van de beoogde vier miljoen euro. Het miljoenentekort loopt volgend jaar verder op door de tegenvallende resultaten van dierentuin Wildlands.

6,5 miljoen euro

Een van de oorzaken van de tegenvallers zijn forse kostenstijgingen als het gaat om jeugdhulp. Voor de zomer werd gesproken van een tekort van vier miljoen euro, nu ligt dat op 6,5 miljoen euro.
Deze stijgende kosten baart de gemeenteraad zorgen. Zo had Henk Huttinga (ChristenUnie) twijfels 'over het voorspellend vermogen van de financiële ontwikkelingen'.
"We weten nu al dat ook de kosten volgend jaar weer stijgen", zegt Carmen Hoogeveen (D66).

Vervolg

Op 28 november praat de gemeenteraad verder over dit dossier samen met het college van burgemeester en wethouders. In 2019 praat de gemeenteraad verder over welke investeringen er wel gemaakt kunnen worden. Tot die tijd gaat de gemeente de precieze kosten in kaart brengen net als de financiële consequenties van dierenpark Wildlands.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl