'Het boeit niet wie de rotzooi van Talen opruimt als het maar gebeurt'

"Alle procedures om de bergen van afvalverwerker Talen op te ruimen lopen gewoon door. Of hij nou nog huurder van het terrein is of niet. Ook bekijken we of de vergunning moet worden aangepast zodat in de toekomst deze troep niet meer kan ontstaan."
Dat zegt burgemeester Richard Korteland van Meppel. De gemeente en milieudienst RUD liggen al jaren met de afvalverwerker Talen overhoop omdat hij zich niet aan de regels houdt. Vorige week was er brand bij het bedrijf, precies een uur nadat de eigenaren van het terrein
.

Hoe wil de gemeente Talen of de eigenaren tot opruimen dwingen?

"Door alle zaken die lopen tegen Talen gewoon door te laten lopen, ook als is hij geen huurder meer en heeft hij het bedrijf beëindigd. Zeer binnenkort loopt de termijn af waarbinnen alle afvalbergen vijf meter uit de erfgrens moeten liggen", zegt Korteland. "Daarvoor hebben we niet alleen Talen maar ook eigenaar Lagros verantwoordelijk gesteld." Beiden aansprakelijk stellen is voor de burgemeester een middel om de afvalverwerker en de terreineigenaar te dwingen te beginnen met opruimen. Het maakt Korteland niet uit wie het doet, als het maar gebeurt. In de kwestie over afval verder van de erfgrens hangt er een boete van 50.000 euro boven het hoofd van zowel Talen als Lagros. Korteland verwacht daardoor dat een van beiden wel gaat bewegen.

Vergunning kleiner?

Grote vraag is: als de huidige bergen met afval zijn opgeruimd en een nieuwe afvalverwerker zou zich willen vestigen, hoe krijg je dan grip op de grootte van de afvalbergen? Volgens Korteland zijn ze op het gemeentehuis en bij de RUD nu aan het kijken of de vergunning aangepast kan worden.
De vraag of je op die plek zo dicht bij een woonwijk en andere bedrijven wel een afvalverwerker zou moeten willen hebben vindt de burgemeester één voor de lange termijn, omdat het bestemmingsplan dat soort bedrijfsactiviteiten nu eenmaal toelaat. Maar ook daar gaat naar gekeken worden waarbij ‘alle mogelijkheden open worden gehouden’ aldus Korteland.
De oorzaak van de brand is volgens Korteland nog niet bekend, het politieonderzoek loopt nog. Het terrein wordt nog steeds bewaakt met camera’s.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl