'Drentse ziekenhuizen Isala en Treant slechtste van Nederland'

Emmen heeft het slechtste streekziekenhuis van Nederland, volgens het Algemeen Dagblad.
Dat blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuis top-100 van de krant. Ook de Treant-ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal bungelen onderaan de lijst van streekziekenhuizen.
zijn er wel verschillen, maar het is moeilijk vergelijken omdat de lijst dit jaar op een andere manier is samengesteld.

'Veel verbeterd'

Bestuurslid David Post van Treant benadrukt dat het om cijfers van 2017 gaat en dat er inmiddels al veel is verbeterd.
"Het komt niet als een verrassing, want het zijn natuurlijk cijfers die we zelf hebben aangeleverd. Deze cijfers gaan over het vorige jaar. In 2018 hebben we veel verbetermaatregelen in gang gezet, zoals het digitaal voorschrijven van medicijnen en het clusteren van complexere ingrepen. Ook hebben we maatregelen genomen om de medicatie bij ouderen te monitoren."

Tekort aan personeel

Een van de redenen dat Treant slecht scoort is volgens Post ook het tekort aan personeel.
"De zorg voor de patiënt - de handen aan het bed - heeft voorrang gekregen boven het harmoniseren van protocollen en dat zie je terug in de cijfers. Niet voor niets hebben we hier in het noorden een samenwerkingsverband tussen de verschillende ziekenhuizen en ambulancediensten opgezet om de vele vacatures in te vullen", aldus Post.

Isala verrast

Ook het Diaconessenhuis in Meppel komt er in de ranglijst van het AD slecht vanaf. "Dat hadden we niet verwacht", zegt persvoorlichter Monique de Haan. "Maar er is wel een verklaring voor. Wij bekijken van de Isala-ziekenhuizen in totaal hoe de cijfers zijn en we zijn aan het specialiseren, in Meppel bijvoorbeeld op galblaas- en heupoperaties. De zorg voor kinderen zit in Zwolle. Als je de een wel meeneemt en de ander niet, dan krijg je een vertekend beeld."
De Haan wijst erop dat Isala het internationale JCI-keurmerk heeft, dat gesteund wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie. "Daarvoor zijn 1500 indicatoren, terwijl in deze test maar 36 zijn meegenomen."

WZA doet het beter

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen doet het een stuk beter op de AD-lijst en staat op de achttiende plaats.
"Het WZA laat zien dat zij goed en stabiel blijft scoren op kwaliteit”, zegt Boudewijn Ponsioen, voorzitter Raad van Bestuur van het WZA. "Medewerkers en medisch specialisten zetten zich dagelijks in om de juiste zorg aan onze patiënten te verlenen met aandacht voor de individuele patiënt. Dat verdient een groot compliment!”

AD-lijst

Het Algemeen Dagblad beoordeelt de ziekenhuizen aan de hand van 36 criteria in zeven hoofdonderwerpen. Zo wordt onder meer gekeken naar de verpleging, omgang met medicatie van patiënten en oncologie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl