Zes jaar geëist voor verkrachten stiefdochter: meisje werd zwanger

Rechtbank_werkplek_rechter
De officier van justitie eiste ook een contactverbod voor vijf jaar © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Tegen een 42-jarige man uit de gemeente Coevorden is zes jaar cel geëist, omdat hij zijn stiefdochter meerdere keren heeft verkracht. Het meisje was 12 jaar toen het misbruik begon. Ze moest op haar 13e een abortus ondergaan. Uit DNA-onderzoek bleek dat ze zwanger was van haar stiefvader.
In april viel het de moeder op dat het meisje misselijk werd van de geur van eten en moest overgeven. Ze koppelde dit aan de gedragsverandering van haar kind en ging met haar naar de dokter. Het meisje bleek al zestien weken zwanger. "Alsof de bodem onder je voeten wordt weggeslagen", zei de moeder vanochtend in haar slachtofferverklaring in de rechtbank in Assen. Inmiddels was de politie en Veilig Thuis al ingeschakeld.

Onder het bed

Het meisje vertelde bij de politie dat ze al een jaar lang door haar stiefvader werd misbruikt. Dit gebeurde in de gemeente Coevorden bij haar thuis, wanneer haar moeder naar haar werk was. De man kwam telkens vroeg in de ochtend haar slaapkamer binnen en vergreep zich dan aan haar. Het kind probeerde hem vaak van zich af te duwen of draaide zich van hem af. Soms kroop ze onder het bed, in de hoop dat hij dan weg zou gaan.
De man zit sinds april vast en bekende toen hij werd geconfronteerd met de zwangerschap. Hij bouwde het seksueel contact rustig op en dwong haar niet, zei hij. Volgens de officier van justitie had de man alleen maar oog voor zijn eigen lustgevoelens en maakte misbruik van het overwicht dat hij als stiefvader had. Hij gebruikte geen condoom, waardoor hij haar volgens de aanklaagster blootstelde aan het risico dat ze zwanger zou raken.

Hogere strafeis

De man is door een psycholoog onderzocht. Die stelde geen stoornissen vast en verklaarde de man volledig toerekeningsvatbaar. Verkrachting is de zwaarste variant van seksueel misbruik van een minderjarige, zei de officier. Er staat officieel vier jaar cel op. De officier eiste een hogere straf, omdat de man het meisje meermalen verkrachtte en zij uiteindelijk een abortus moest ondergaan.
De aanklaagster vindt dat het kind in de toekomst tegen de man moet worden beschermd. Daarom ook een contactverbod van vijf jaar. Op 21 oktober doet de rechtbank uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl