Olifantenvrouwtje Swe Zin in Wildlands is zwanger

Wildlands zwangere olifant
Gezinsuitbreiding in Wildlands: Swe Zin is zwanger van het mannetje Timber © Wildlands
De beschuit met muisjes kan klaar worden gezet in Wildlands. De 14-jarige vrouwtjesolifant Swe Zin is zwanger. Op de geboorte van de nieuwe spruit is het nog even wachten: de gemiddelde draagtijd voor deze dikhuiden ligt op 22 maanden. De gezinsuitbreiding wordt dus pas eind 2022 of begin 2023 verwacht.

Geen interesse

Mannetjesolifant Timber is de vader, die in 2020 speciaal voor een succesvolle dekking van Swe Zin vanuit Diergaarde Blijdorp kwam. De vorige fokstier, Mekong, toonde namelijk totaal geen interesse voor haar.
De meeste olifantenvrouwtjes worden voor het eerst moeder voor hun twintigste levensjaar. Ze krijgen per keer meestal één jong. Een jong olifantje wordt een kalf genoemd.

Gedeelde zorg

Een olifantenjong is bij zijn geboorte ongeveer één meter hoog en weegt 90 tot 150 kilo. De zorg voor het jong deelt de moeder met haar naaste familieleden. Een jong drinkt bij zijn moeder, maar ook wel eens bij zijn tantes.
Na zes maanden eet het jong ook gras en andere planten. Moeder en dochters blijven bij elkaar in de kudde, de zonen verlaten de groep als ze ongeveer 7 jaar zijn. In het wild kan het voorkomen dat een bulletje pas met 14 jaar de kudde verlaat. Volwassen mannetjes brengen veel tijd alleen door.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl