Nieuwe IT Campus in Emmen: 'Liefst een fysieke brug tussen de scholen'

Stenden Hogeschool Emmen
NHL Stenden in Emmen © RTV Drenthe / Rien Kort
NHL Stenden Hogeschool, het Drenthe College en het Hondsrug College slaan de handen ineen en beginnen een IT Campus in Emmen. Het doel hiervan is om IT-talent in de regio aan te wakkeren en te behouden. Met de samenwerking willen de onderwijsinstellingen voor een goede aansluiting zorgen tussen het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger beroepsonderwijs.
De allergrootste wens is om op termijn ook een fysieke brug te bouwen tussen de gebouwen van de scholen. "Dat zou het mooiste zijn", zegt Raymond Blankestijn van NHL Stenden. "In de brug kunnen we dan ateliers inrichten waarin iedereen kan samenwerken en elkaar kan ontmoeten."
Daarnaast willen de scholen kennis, faciliteiten en docenten uitwisselen. "Het is belangrijk om één front te vormen", zegt Tymen Kuperus van het Drenthe College. "Uiteindelijk hebben we allemaal als doel dat onze leerlingen op de IT-arbeidsmarkt terechtkomen."

Tekort aan professionals

De behoefte aan IT-geschoolde professionals is groot en zal in de toekomst alleen maar groter worden, zegt Blankestijn. "Er is een schreeuwend tekort aan mensen met een IT-achtergrond. Door ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en robotisering ontstaan nieuwe banen en wordt dit tekort alleen maar groter."

Elkaar helpen bij projecten

Leerlingen en studenten van de drie onderwijsinstellingen werken door de IT Campus Emmen regelmatig samen. Zo kunnen bijvoorbeeld studenten van NHL Stenden leerlingen van het Hondsrug College helpen en ondersteunen met het maken van profielwerkstukken. Maar ook kunnen bijvoorbeeld leerlingen van het Hondsrug College helpen met projecten van de twee andere scholen.
"Het is voor onze leerlingen ontzettend leerzaam om aan de slag te gaan met concrete projecten en samen te werken met studenten die al wat verder zijn in hun leerontwikkeling", zegt Ron Matena van het Hondsrug College.
Als eerste wordt er gewerkt aan het vormgeven van een doorlopende leerlijn. Deze moet ervoor zorgen dat de doorstroom naar verschillende niveaus eenvoudiger wordt. De scholen willen leerlingen stimuleren om op het hoogst mogelijke onderwijsniveau uit te stromen en vanuit daar de arbeidsmarkt op te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl