Asielzoekers slapen voor derde nacht op stoelen en veldbedden

aanmeldcentrum
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel was het afgelopen nacht onrustig © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
Bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel hebben afgelopen nacht voor de derde nacht op rij mensen op veldbedden en stoelen geslapen. Of dat er meer waren dan de twee voorgaande nachten kon een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet zeggen. In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden ter beschikking gesteld.
Hoe lang asielzoekers nog zo de nacht moeten doorbrengen in Ter Apel, durft de woordvoerster niet te zeggen. De druk op de asielopvang is zo groot dat het lastig blijft een slaapplek voor iedereen te vinden.
Woensdag werd daarom in Amsterdam het marineterrein weer in gebruik genomen voor opvang en besloot het kabinet om legerplaats Harskamp in Ede langer open te houden voor de opvang. "Legerplaats Harskamp en het marineterrein in Amsterdam zorgen voor iets meer ruimte, maar het hangt allemaal af van de instroom van mensen."

Op zoek naar meer opvangplekken

Ondertussen blijft het COA druk op zoek naar andere opvangplekken. Daarvoor zijn ze onder meer in gesprek met gemeenten en ook met hotels en vakantieparken. De gemeente Zaanstad heeft bijvoorbeeld gisteravond tijdens de raadsvergadering onder voorwaarden groen licht gegeven voor de opvang van zo'n vierhonderd asielzoekers op een boot in de Achtersluispolder. Het COA moet nog kijken naar die voorwaarden.
Met de zoektocht naar nieuwe opvangplekken hoopt het COA te voorkomen dat er crisisnoodopvang moet komen. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is, maar benadrukt wel dat dit "zeer onwenselijk" is. Bij crisisopvang wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl