Minister: 'Nieuwe regels om dodelijke stalbranden te halveren'

stalbrand Mantinge
Brand in een stal in Mantinge © Persbureau Drenthe
Het kabinet komt met nieuwe regels om het aantal dodelijke stalbranden in 2026 te halveren ten opzichte van 2020, schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Kamer. Zo worden alle veehouderijen jaarlijks verplicht gecontroleerd op elektra. Ook wordt er een maximum gesteld aan het aantal dieren in 'brandcompartimenten', de ruimtes die worden afgescheiden door brandwerende muren.

Gebrekkige elektra

"De meeste dierlijke slachtoffers vallen, voor zover de oorzaak bekend is, door branden veroorzaakt door gebrekkige elektra", schrijft Schouten. Daarom wordt het verplicht om ruimtes met technische installaties te omgeven met materiaal dat brand zeker een uur tegenhoudt. De minister wil "daarnaast preventieve branddetectiesystemen in de technische ruimte verplicht stellen."
De demissionaire bewindsvrouw komt met nieuwe wetgeving na aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Jaarlijks overlijden vele tienduizenden dieren door stalbranden. De OVV vindt dat de minister van Landbouw politiek verantwoordelijk moet worden voor het "substantieel en structureel" verminderen van het aantal stalbranden.

Keuring

Een jaarlijks verplichte 'visuele keuring' van elektra moet veehouders straks op de "grootste risico's" wijzen. Grote veehouderijen moeten daarnaast eens in de drie jaar een uitgebreide keuring ondergaan, voor kleinere veehouders wordt dit vijf jaar.
Vanaf 2024 moet op elke grote veehouderij iemand werkzaam zijn die een cursus (brand)veiligheidsmanagement heeft gevolgd. Ook hiervoor worden regels opgetuigd, meldt Schouten.

Luchtwassers

Daarnaast kijkt ze "welke technologische innovaties en bedrijfsmatige ontwikkelingen de stalbrandveiligheid kunnen verslechteren, en welke eventuele beheersmaatregelen hier tegenover zouden moeten staan". Zo vervalt op 1 januari het belastingvoordeel op luchtwassers, die "een grote rol" spelen bij het verspreiden van de brand.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl