Drie arrestaties in aanmeldcentrum Ter Apel

poort coa azc ter apel
De poort van het COA in Ter Apel © RTV Noord
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn gisteravond en vannacht opnieuw drie mensen aangehouden. De politie wil niet zeggen waarvoor zij zijn opgepakt.
Volgens politiewoordvoerder Thijs Damstra zijn de personen 'om verschillende redenen aangehouden' en stonden deze incidenten los van elkaar. Hij spreekt tegen dat er sprake was van onrust onder asielzoekers, zoals donderdagnacht. "In elk geval niet in de aard van de dag ervoor", zegt hij tegen RTV Noord.
Donderdagnacht braken ongeregeldheden uit op het terrein van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Die verplaatsten zich vervolgens naar de openbare weg. Daarbij waren tientallen mensen betrokken. Uiteindelijk werden vijf mensen aangehouden, nadat een deel van de groep zich tegen de agenten had gekeerd. Zo was met stenen gegooid.

Aanhoudingen op terrein aanmeldcentrum

Bij de nieuwe incidenten van gisteravond werden twee personen opgepakt. Ook vannacht werd iemand gearresteerd. De politie bevestigt dat de aanhoudingen op het terrein van het aanmeldcentrum waren.
De vijf mensen die donderdagnacht zijn opgepakt, zitten nog altijd vast. Het is niet bekend of dat ook geldt voor de personen die gisteravond en vannacht zijn gearresteerd.

Veldbedden

Bij de centrale noodopvang hebben mensen overigens voor de vierde nacht op rij op veldbedden en stoelen moeten slapen, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden. Hoe lang mensen hier nog op veldbedden en stoelen moeten slapen, kan de woordvoerster niet zeggen. "We zitten vol, vol, vol en er komen nog steeds nieuwe vluchtelingen bij. Het is steeds spannend of we ze wel onderdak kunnen geven. Dit is niet wat we willen, dat ze op veldbedjes moeten slapen", aldus de woordvoerster.
Het COA beschikt in totaal over 30.000 bedden en die zijn allemaal bezet. De organisatie is volgens haar druk bezig om nieuwe locaties te vinden. "We spreken met gemeenten, maar het aanbod is niet toereikend", aldus de woordvoerster. Ze verwacht niet dat daar op korte termijn veel verandering in komt en dat de opvangcrisis nog wel een paar weken zal duren. "We zitten heel erg krap." Daarnaast kunnen veel asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben niet doorstromen naar een woning buiten het azc. "De uitstroom gaat niet zo snel als de instroom."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl