In Beeld: Drie dagen 11 november?

Gisteravond, vanavond en misschien ook morgenavond lopen kinderen weer met zelf geknutselde lampionnen langs de deuren. In veel dorpen is er verwarring over op welke dag de kinderen Sint Maarten vieren. Moet je dan drie avonden met snoep klaarstaan?
In Nijeveen in ieder geval niet. Daar lopen alle leerlingen van de twee basisscholen altijd samen in een optocht door het dorp. Dat gebeurde gisteravond.

Optocht

"De kinderen maken lampionnetjes op school en dan is het leuk dat ze die 's avonds in het donker met z'n allen in een optocht te laten zien. We doen het van oudsher, daardoor is het voor iedereen in het dorp duidelijk", legt Jessica Stens van de organisatie uit.

Lees meer: Sint Maarten valt op een zondag: op welke dag lopen de Drenten?​

De organisatie hoefde er niet over na te denken op welke dag de kinderen dit jaar zouden lopen. "Het is gebruikelijk in dit dorp dat op zondag geen Sint Maarten wordt gevierd. Dan wordt het verplaatst naar de zaterdag. Ik denk dat dat is, omdat Nijeveen eigenlijk een heel christelijk dorp is. Inwoners zijn daarom niet zo blij zijn als op zondag al die kinderen aan de deur komen."

Nog een keer?

In Meppel, een paar kilometer verderop, lopen de kinderen verspreid over de zaterdag en de zondag. De kinderen uit de optocht in Nijeveen zeggen morgen niet alsnog ook te lopen. Een deelneemster uit groep 8: "Ik heb er wel even over nagedacht, maar ik doe het toch maar niet."

Hoogeveen

In Hoogeveen liep ook een groot deel van de kinderen gisteravond al. En misschien kiezen anderen wel voor morgen, 12 november. Maar in de Drentse stad die toch bekend staat om zijn christelijke inslag waren ook kinderen die 'gewoon' op 11 november zongen over koeien met staarten en twee tomaten.
Fotografe Kim Stellingwerf kwam ze vanavond tegen en liep een stukje met ze mee. Of ze zelf ook wat lekkers kreeg? "Ik klaag niet", zegt Kim. Ook zij eet vanavond chocola. Bekijk hieronder haar foto's.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl