Ridderveld verdeelt Emmer politiek: wordt het een permanente speelplek?

Ridderveld
Bewoners van het Ridderveld protesteerden vanavond bij de ingang van het gemeentehuis tegen de plannen voor een opvang. © Ridderveld comite
De Emmer gemeenteraad is flink verdeeld over de invulling van het Ridderveld. De ene helft wil alleen een speel- en ontmoetingsplek. De andere helft wil daar ook een opvanglocatie voor dementerenden, een zogeheten Gastenhuis, bij.
De oppositie ziet graag dat het college voorrang geeft aan het buurtinitiatief om er een permanente speelplek van te maken. De coalitiepartijen (Wakker Emmen, CDA en PvdA) in de gemeenteraad Emmen zien het compromis om beide plannetjes ruimte te bieden als de beste oplossing.
Het grasveldje in de woonbuurt nabij het Emmer centrum werd maandagavond besproken tijdens de raadscommissie, waarbij buurtbewoners met een burgerinitiatief de raad probeerde te overtuigen om de locatie te behouden als speelplaats.
Tien jaar geleden werd een de toenmalige vrije school afgebroken. Sindsdien gebruiken omwonenden het veldje als plek om te spelen en om te ontspannen. De gemeente zocht in de tussentijd naar een nieuwe invulling. De buurt schoot meerdere initiatieven voor woningbouw af.
Ook het laatste plan voor een Gastenhuis, oftewel een opvang, werd niet met gejuich ontvangen. Afgelopen zomer lanceerden buurtbewoners een plan om het veldje een definitieve status als speelplaats te geven.

Andere plek

Maar liefst 500 handtekeningen werden in korte tijd opgehaald. Het plan van de buurt kon verder rekenen op steun van de lokale school 't Eenspan, Jantje Beton en het Oranjefonds.
Cindy Besselink sloot zich daar ook bij aan namens belangenverenigingen Oud Emmen en EOP 't Centrum. "Er moet ruimte zijn voor sociale cohesie en beweging",zegt Besselink. "Wij verzoeken de gemeente om een andere plek voor een Gastenhuis te zoeken en het bewonersinitiatief te ondersteunen."

Schept verwachting

Het plan kon rekenen op veel sympathie bij de oppositiepartijen. "Het college voert aan dat het terrein als speelveld van tijdelijke aard zou zijn", verklaart Bernadette van der Woude van GroenLinks. "Maar na tien jaar schep je toch een bepaalde verwachting."
Het Gastenhuis is in haar ogen een mooi initiatief gelet op de toenemende vergrijzing. "Maar binnen Emmen zijn toch zeker andere locaties te vinden voor Het Gastenhuis?" Wat GroenLinks samen met Vitaal Emmen, LEF!, D66, SP, ChristenUnie en de VVD betreft, mag het bewonersinitiatief voorrang krijgen.

Ingestemd met woningbouw

De coalitiepartijen voelden meer voor een compromis: dus beide plannetjes elk een helft van het beschikbare terrein toeschuiven. Auke Oldenbeuving (CDA) herinnerde de commissie er nog maar eens fijntjes aan dat de voltallige raad minus de ChristenUnie in 2016 heeft ingestemd met woningbouw op deze plek.
Het Gastenhuis biedt volgens hem een plek voor mensen met geheugenproblemen op een plek waar ze niet weggestopt worden, maar onderdeel kunnen zijn van de samenleving. Bovendien stimuleert Het Gastenhuis als initiatief de doorstroming op de lokale woningmarkt, bracht hij naar voren. De opvang ziet hij, net als Wakker Emmen en de PvdA, als een goed compromis om alle partijen en belangen tegemoet te komen.

Dun bezaaid

Wethouder Jisse Otter was het daar grotendeels mee eens. Bovendien zijn er volgens hem weinig alternatieve locaties voor Het Gastenhuis. "We hebben geprobeerd om tot een vergelijk met de buurt te komen, maar het was alles of niets." In de ogen van het college blijft er 2.000 vierkante meter over. "Meer dan genoeg voor een speelvoorziening. Bedenk ook dat dat vele andere speelterreinen in de gemeente veel kleiner zijn."
Woordvoerder Nicolai Bakker van het Ridderveld-comité bleef de hoop uitspreken dat het buurtplan alsnog op brede steun mocht rekenen. "De gemeente heeft aangegeven burgerparticipatie belangrijk te vinden. Dit is een mooie gelegenheid om dat te laten zien."
De gemeenteraad van Emmen hakt op 28 oktober definitief de knoop door over het Ridderveld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl