Europees fruit populair op Drentse basisscholen

Steeds meer scholen delen fruit uit (Rechten: pixabay.com)
Steeds meer scholen delen fruit uit (Rechten: pixabay.com)
Steeds meer scholen in Drenthe maken gebruik van Europees gesubsidieerd schoolfruit. Leerlingen van basisscholen die meedoen aan het Europese schoolfruitprogramma krijgen twintig weken lang drie stukken fruit per week.
Volgens het landelijk Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit maken dit schooljaar 153 Drentse scholen gebruik van het programma. Vorig jaar waren dat er nog 129. Naast de basisscholen die gebruikmaken van de Europese regeling, zijn er ook scholen die een eigen groente- en fruitprogramma hebben.
In 2011 begon het schoolfruitproject. Toen deden er negentien scholen in Drenthe mee. Dat niet alle scholen gebruikmaken van de regeling heeft volgens het steunpunt te maken met het extra werk dat het oplevert. Leerkrachten en ouders moeten helpen bij het snijden en opdienen van het fruit. Bij sommige scholen ontbreekt het simpelweg aan mankracht.

Fruit eten stimuleert andere kinderen

De Burgemeester W.A. Storkschool in Dwingeloo doet dit jaar voor het eerst mee met het schoolfruitprogramma. Volgens directrice Valentine de Ruyter zijn zowel leerlingen als ouders enthousiast: "Toen we besloten hieraan mee te doen, hebben we een e-mail gestuurd naar alle ouders om te vragen wie wil helpen met fruit snijden. Daar kregen we heel veel reacties op!"
Volgens De Ruyter stimuleert het eten van fruit in de klas een groep kinderen die normaal gesproken niet vaak groente of fruit eet. "Als kinderen andere kinderen fruit zien eten, wordt de drempel lager."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl