Wethouder Kraaijenbrink krijgt motie van afkeuring om dossier manege Zuidlaren

Family Fun Zone
Wethouder Kraaijenbrink krijgt een motie van afkeuring © gemeente Tynaarlo
Het uitbrengen van een bod op de manege Laarwoud in Zuidlaren tijdens een openbare raadsvergadering en uitspraken over het taxatierapport van diezelfde manege hebben niet goed uitgepakt voor wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo). Hij kreeg dinsdagavond een motie van afkeuring aan de broek.
De VVD, Gemeentebelangen en PvdA dienden de motie gezamenlijk in. D66 en CDA steunden hem.

'Twee ton voor manege'

De wethouder struikelt over het discussiepunt van de Zuidlaarder manege. Omdat het pachtcontract tussen de gemeente en de manege per 1 januari 2022 afloopt, houdt het voor manege Laarwoud op. De manege, die op het voormalige terrein van de Prins Bernhardhoeve gevestigd was, moet een nieuwe locatie zoeken.
Eerder konden de taxateurs van de gemeente en de manege het niet eens worden over de prijs van de opstal. Een derde taxateur moest de doorslag geven. Maar omdat het proces spaak liep, bood wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) tijdens een raadsvergadering twee ton voor de manege, op voorwaarde dat de derde taxateur niet ingevlogen hoefde te worden. De penningmeester van de manege noemde het toen schandalig dat de wethouder dit bedrag zomaar uit zijn mouw schudde, terwijl ze al een jaar bezig zijn.
Terugblikkend op wat hij destijds zei, zegt Kraaijenbrink dat de bedragen van de taxateurs al op het internet stonden. Na vragen uit de raad zegt Kraaijenbrink nu te kijken naar de consequenties van zijn bod. Want wat als de opstal van de manege op 150.000 euro wordt getaxeerd? Kan de manege dan nog beroep doen op die twee ton die de wethouder destijds noemde?

Geen papieren taxatierapport

De VVD is net als sommige andere partijen de draad kwijt als het gaat om de taxaties. Want de taxaties zijn wel gedaan - zo staat op papier - maar een taxatierapport laat op zich wachten.
"Het is toch vreemd dat wij die taxaties niet kunnen inzien", concludeert VVD-voorman Gezinus Pieters. Hij vroeg de rapporten daarom vertrouwelijk op. Uit de antwoorden van de wethouder bleek dat zowel de taxateur van de gemeente als die van de manege niets op papier hebben gezet. Inmiddels is een derde taxateur aangesteld en zegt de wethouder dat ze bezig zijn om tot een rapport te komen. "Dit keer ook op schrift en niet mondeling."

'Symboolpolitiek'

Voordat de drie partijen de motie van afkeuring indienden, twijfelde ook D66 hierover. Maar fractievoorzitter Els Kardol wilde excuses van de wethouder en vroeg hem beterschap te beloven. De excuses kwamen er. Kraaijenbrink liet weten dat het noemen van een bod een domme zet van hem was.
Toch konden zijn excuses het tij niet keren. Ook D66 ging alsnog mee in de motie van afkeuring, die de fractievoorzitter eerder nog omschreef als symboolpolitiek. "Dit is niet mijn stijl, maar ik zie het als stok achter de deur voor de wethouder", aldus Kardol.
Volgens Henk Middendorp van het CDA staat de wethouder voor zijn laatste kans. "Ik geloof in de beste intenties van de wethouder, maar het is afkeurenswaardig."
Kraaijenbrink kreeg overigens al eens eerder een motie van wantrouwen aan de broek. Toen stond het plan voor het centrum van Zuidlaren centraal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl