Assen wil slachtoffers toeslagenaffaire helpen

Toeslagenaffaire
Veel slachtoffers wachten nog steeds op compensatie © ANP Evert Elzinga
De gemeente Assen wil de nieuwe regelgeving rond de kindertoeslagenaffaire niet afwachten, maar de schuld van slachtoffers eerder kwijtschelden. Dat meldt de gemeente.
Dat heeft alles te maken met de hersteloperatie van de kinderopvangtoeslagaffaire. Die verloopt volgens de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen niet goed. De compensatie van de slachtoffers gaat traag doordat veel meer slachtoffers zich melden bij de Belastingdienst. Volgens Van Zutphen is de werkwijze van de Belastingdienst te ingewikkeld.
"Ouders krijgen geen of te weinig informatie over wanneer hun herstelverzoek wordt behandeld. Hierdoor weten zij vaak niet waar ze aan toe zijn. Daarmee zijn de stress en onzekerheid nog steeds aan de orde van de dag. Ouders willen deze kwestie emotioneel en financieel kunnen afsluiten, maar kunnen dat nog altijd niet."

Assen wil actie ondernemen

Volgens demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen zijn er inmiddels maatregelen genomen om te zorgen dat alles sneller wordt afgerond. De gemeente Assen wil de nieuwe regelgeving niet afwachten. Het college van B en W neemt binnenkort een besluit over hoe de schuld van slachtoffers kan worden kwijtgescholden. Daarnaast heeft de gemeente alle openstaande vorderingen bevroren. Ouders hoeven deze rekeningen niet te betalen tot er duidelijkheid is van de Belastingdienst over wie er precies tot de doelgroep van gedupeerden behoort en over eventuele kwijtschelding.

Toeslagenaffaire

Tussen 2004 en 2019 verdacht de Belastingdienst gezinnen onterecht van fraude met kinderopvangtoeslagen. Ouders die fouten maakten kregen te maken met strenge terugvorderingen. Ruim 50.000 ouders hebben zich gemeld als gedupeerde bij de Belastingdienst. Zij kregen problemen met schulden, raakten hun huis of baan kwijt en kregen psychische problemen. Begin dit jaar viel het kabinet door de toeslagenaffaire.
Minder dan 10 procent van de toeslagenouders is inmiddels volledig geholpen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.