Kop is eraf voor Asser stadscollectie: zes pentekeningen van Sam Drukker

Sam Drukker Assen
De tekening die Drukker maakte van 'misschien het liefste straatje van Assen', de Gasfabriekstraat, is één van de zes © Sam Drukker
Het begin is er dan eindelijk. De eerste kunst voor de Asser stadscollectie is gekocht door de gemeente Assen. Het gaat om zes pentekeningen die kunstenaar Sam Drukker vorig jaar maakte in een serie van 25 bijzondere Asser plekjes. Het aanleggen van een stadscollectie, met kunst over en van Assen, is een idee van burgemeester Marco Out.
In de nieuwjaarstoespraak begin 2019 lanceerde Out al zijn plan voor een stadscollectie. Dat moet leiden tot een verzameling met kunst van de stad, voor de stad, in de stad, wat later een historisch overzicht geeft van Assen door de jaren heen. Probleem was alleen dat de start van het kunstproject wat meer tijd vergde dan gedacht.

Vervolg collectie Berghuis

Out wil met zijn idee de stadscollectie van de vroegere kunstverzamelaar Wim Berghuis uit Assen een doorstart geven. De gepensioneerde bankdirecteur liet uit liefde voor Assen in de loop der jaren 112 stadsgezichten schilderen door zeventig kunstenaars die hij zelf uitzocht. Ook gaf hij opdracht voor wat er geschilderd moest worden. Zo ontstond een bijzondere verzameling.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Sam Drukker
Sam Drukker aan het werk in 'misschien het liefste straatje van Assen', de Gasfabriekstraat © RTV Drenthe / Margriet Benak
Bedoeling is om elk jaar een nieuw kunstwerk over Assen te laten maken, wat door een kunstcommissie begeleid wordt. Maar de praktijk om tot zo'n stadscollectie te komen blijkt wat weerbarstiger. Met name 'wie is straks eigenaar van de kunstwerken, wie doet het beheer en wie schrijft straks fondsen aan', is nog een heel vraagstuk.

Tandenstoker in inkt

Dat is allemaal nog niet opgelost, ook is er nog geen kunstcommissie. Maar dat weerhoudt Assen er niet van om nu toch de zes pentekeningen van Sam Drukker aan te schaffen. De kunstenaar uit Amsterdam, die in Assen opgroeide, legde vorig jaar 25 Asser plekjes vast, waaronder ook bijzondere locaties die hij nog uit zijn jeugd kende. De tekeningen die Drukker met een tandenstoker in zwarte inkt maakte, zijn uiteindelijk ook gebundeld in een boekje als stadswandeling met de titel, Assen in inkt, een wandeling met Sam Drukker.
De serie pentekeningen van Drukker, en ook de uitgave van het boekje, was een idee van de Asser VVV-directeur en horecaondernemer Ronald Obbes. Die koestert een stille hoop dat decennia later mensen speciaal naar Assen afreizen, om de door Drukker getekende locaties te bezoeken.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Assen in inkt
Het eerste exemplaar van 'Assen in inkt, een wandeling met Sam Drukker' was voor burgemeester Marco Out © RTV Drenthe / Margriet Benak
'Nu kans grijpen'
Eind mei ontving Marco Out het eerste exemplaar van Assen in inkt. Toen kwam ook direct het idee op om enkele originele pentekeningen van Sam Drukker aan te schaffen voor de stadscollectie. Van bemoeienis van een heuse kunstcommissie was geen sprake. "Deze kans wilden we vooral grijpen, en daarom zijn ad hoc wat mensen bij elkaar gebracht. Voor de toekomst zal, zoals het nu lijkt, wel iets van een commissie geformeerd worden."
Volgens Out zijn de tekeningen een mooie start van de stadscollectie, zoals hij die voor ogen heeft. "De tekeningen laten bijzondere locaties zien en vertellen het verhaal erbij. Dat draagt bij aan de geschiedenis van de stad. En natuurlijk zit er in het Drents Archief veel historisch materiaal over Assen, maar een stadscollectie was er nog niet."

Jaarlijks uitbreiden

Bedoeling is volgens Out om de stadscollectie jaarlijks met een aantal werken uit te breiden. "Zodat we bouwen aan de geschiedenis van de toekomst." Zondag krijgt Out de zes originele pentekeningen, als start van de stadscollectie, officieel overhandigd door Sam Drukker.
Het Drents Museum ging Assen trouwens al wel voor. Dat kreeg één de pentekening met blik op de Spoorstraat cadeau van Drukker. De zes die Assen voor de stadscollectie aanschaft zijn tekeningen van de Gouverneurstuin, het Drents Museum, de graansilo aan de Havenkade, het Boshuis aan de Beilerstraat, huizen aan De Wouden en blik op de Gasfabriekstraat.
Kunstenaar Sam Drukker tekent Assen met tandenstoker in inkt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl