Minister zet gaskraan open van velden in Assen en Noord-Drenthe

Minister Eric Wiebes van Ecomische Zaken en Klimaat geeft groen licht voor gaswinning door de NAM in elf gasvelden rond Assen en in Noord-Drenthe. De beslissing is een jaar later gevallen dan verwacht. Dit heeft alles te maken met alle commotie rondom de gaswinning.
Het instemmingsbesluit over het winningsplan is gisteren
door het ministerie. Tot eind december kunnen bewoners, gemeenten, waterschappen en provincies nog in beroep bij de Raad van State.
Het gaat om 'winningsplan Westerveld', een plan met elf kleine gasvelden waartegen vorig jaar 950 officiële zienswijzen bij de minister zijn ingediend en ruim tweeduizend protesthandtekeningen vanuit de wijk Marsdijk.

Veel zorgen

Over deze gaswinning bestaat al een paar jaar veel onrust. Zo is er vooral angst onder bewoners, gemeenten en waterschappen voor schade. Ze zijn bang voor 'Groningse toestanden': naast schade vrezen zij een hopeloos getouwtrek over het oplossen ervan. De gemeenten Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld hebben daarom vorig jaar al bij de minister aangegeven de gaswinning liever niet te willen. En als het toch moet, in elk geval te zorgen dat de schadeafhandeling goed geregeld wordt.
Economische Zaken probeert die onrust wat weg te halen, door alleen onder voorwaarden met het winningsplan in te stemmen. Dat werd onlangs ook al door een hoge ambtenaar van het ministerie aangekondigd.
Lees meer: Fiat minister voor gaswinning kleine velden boven Assen komt eraan
Trillingsmeters
Om bevingen goed te registreren moet de NAM binnen drie maanden trillingsmeters hebben neergezet boven de gasvelden Eleveld en Assen-Zuid. Daar zijn in het verleden al bevingen geweest. Ook moet er een risicobeheersplan komen, waarin de NAM aangeeft wat ze doet na bevingen. Bovendien moeten schadeverzoeken binnen een redelijke termijn afgehandeld worden.

Gebouwen keuren

Verder wil Economische Zaken dat binnen een jaar een selectie representatieve gebouwen wordt gekeurd op bouwkundige staat, voor later, om eventuele bevingsschade beter aan te tonen. En de NAM moet zo snel mogelijk in overleg met de vier waterschappen in het winningsgebied en met ProRail, over eventuele gevolgen van bodemdaling voor sloten, waterkeringen en spoortunnels. De inschatting is dat door de gaswinning de bodem met maximaal 2 centimeter daalt, en bij Zevenhuizen met 3 centimeter.

De elf velden

Bij het plan Westerveld gaat het om verdere gaswinning uit de bestaande gasvelden Assen, Assen-Zuid, Een, Eleveld, Vries-Noord, Vries-Centraal, Vries-Zuid, Witten, Witterdiep, Zevenhuizen en Zevenhuizen-West. Deze gasvelden wil de NAM verder leeghalen. In totaal denkt de NAM hier tussen de 1,3 miljard tot 3,5 miljard kubieke meter gas uit te halen. De meeste gasvolumes komen uit de velden Eleveld (700 miljoen kubieke meter) en Vries-Zuid (400 miljoen kubieke meter). De NAM denkt hier tot uiterlijk 2028 gas te winnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.