PLOP ontzet en vol vragen over afblazen intocht Sint in Assen

Sinterklaas
Sinterklaas in Assen in 2018 © NOVUM/PERSBUREAU METER
Het afblazen van de Sinterklaasintocht in Assen kan niet op goedkeuring rekenen van Stadspartij PLOP. De partij vraagt zich af of de gemeente wel flexibel genoeg is en hoe creatief de organisatie was bij de voorbereidingen.
"Met ontzetting heeft Stadspartij PLOP vernomen dat de traditionele 'Intocht van Sinterklaas' ook dit jaar geen doorgang zal vinden", schrijft fractielid Kees Boonzaaijer. "Als ik dan lees dat de gemeenten Emmen, Meppel en Hoogeveen vandaag met de organiserende Sinterklaas-comités hebben besloten het wel op een manier te doen waarbij alle kinderen bereikt worden, roept dit vragen op bij ons." Boonzaaijer wil opheldering van het college van B&W en heeft daarom schriftelijke vragen over de kwestie ingediend.

Alternatief onvoldoende

De gemeente Assen ziet de intocht als een evenement en niet als een doorstroomlocatie en dus moet er gecontroleerd worden op coronatoegangsbewijzen. Volgens de organisatie is dat niet mogelijk. In Emmen, Hoogeveen en Meppel geldt de intocht wel als doorstroomlocatie.
"Zijn wij als gemeente niet flexibel genoeg, omdat wij het als een 'geplaceerd evenement' benaderen en de andere gemeenten als een 'doorstroomevenement'?", vraagt Boonzaaijer zich af. "Is de organisatie niet creatief genoeg?", zoekt hij naar een andere verklaring. "Iets wat wij ons niet kunnen voorstellen, want de Asser intocht kan gerust omschreven worden als 'de trots van het Noorden'."
Een tweetal Sinterklaasvoorstellingen in de Gouverneurstuin en een rondgang in de wijk Marsdijk ziet de partij dan ook niet als volwaardig alternatief voor een van 's lands grootste intochten. "Het ingesloten karakter en de oppervlakte van de Gouverneurstuin werken dusdanig beperkend, dat slechts een deel van de Asser kinderen zal worden bereikt", stelt PLOP.
Als alternatief stelt de stadspartij voor om de Blauwe As te gebruiken voor een echte intocht. "Per slot van rekening is deze vaarweg gecreëerd voor 'het rondje Assen'. Een rondje waarbij veel meer kinderen bediend worden en dat is toch waar het om draait", besluit Boonzaaijer. Hij wil opheldering van het college van B&W en heeft schriftelijke vragen over de kwestie ingediend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl