Documentaire De Kinderen van Ruinerwold krijgt vervolg: 'Op verzoek van de kijkers'

ANP
Mar Jan, Edino en Israel samen met documentairemaker Jessica Villerius bij het Televizier-ring-gala © ANP/ Mischa Schoemaker
De veelbekeken en prijswinnende documentaire De Kinderen van Ruinerwold krijgt een vervolg. Dat maakte documentairemaakster Jessica Villerius bekend tijdens het TV-programma Khalid en Sophie.
De oorspronkelijke documentairereeks viel deze week in de prijzen tijdens het Televizier-gala. Villerius won de Gouden Televizier-Ring voor het naar buiten brengen van het indringende verhaal van vier van de negen kinderen uit het gezin van Gerrit Jan van D.
De vader zat negen jaar lang met zes van zijn kinderen afgesloten van de buitenwereld in een boerderij in Ruinerwold. De zaak kwam twee jaar geleden aan het licht toen zoon Israel de boerderij verliet en alarm sloeg.

'Hoe gaat het nu met de kinderen?'

De vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. benaderden uiteindelijk Jessica Villerius om via haar hun verhaal te doen. De serie die daar uit voortkwam werd afgelopen voorjaar uitgezonden. De documentairemaakster vertelt trots over het vervolg dat er komt: "Dat komt er op verzoek van de kijkers, ze willen weten hoe het met de kinderen gaat."

Traumaverwerking

Volgens Villerius gaat het vervolg vooral over wat er na het uitzenden van de documentaire is gebeurd. "Het gaat onder meer over traumaverwerking. Ze zijn een enorm symbool van veerkracht en inspiratie. De kinderen laten zien dat je uit zo'n vreselijke onderdrukkingssituatie kunt komen, met de juiste hulp en de juiste stappen die je moet nemen. Het is niet makkelijk, maar het kan wel. Ik denk dat ze daarin heel inspirerend zijn."
Naar verwachting komt de nieuwe documentaire volgend jaar uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl