Emmen krijgt tijdelijke noodopvang voor asielzoekers om Ter Apel te ontlasten

Laatste dag Fletcher Hotel Emmen
Het voormalige Fletcher Hotel in Emmen © RTV Drenthe/Marcel Drent
Emmen krijgt een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. In het voormalige Fletcher hotel wordt een opvang gemaakt voor ouders met kinderen, zo maakt de gemeente Emmen bekend.
In totaal is er plek voor zo'n 30 tot 35 gezinnen. De gemeente, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de eigenaar van het voormalige hotel hebben afgesproken dat de opvang tot uiterlijk 8 januari 2022 in het gebouw blijft.

Noodkreet Ter Apel

De gezinnen die naar Emmen komen, worden overgeplaatst vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel. De instroom van asielzoekers is daar zo groot dat er te weinig plek is om iedereen goed onderdak te kunnen bieden. De gemeente Emmen laat weten gehoor te geven aan de noodkreet van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.
"We hoorden dat de situatie daar op het aanmeldcentrum in Ter Apel nagenoeg onhoudbaar is", legt locoburgemeester Raymond Wanders uit. "Ze komen daar vijfhonderd bedden per nacht tekort. De doorstroom is er niet en er komen steeds meer mensen binnen. Dus wij hebben gekeken of wij onze buurgemeente kunnen helpen."

Onrust

De bekendmaking van het nieuws zorgt online voor onrust onder een aantal Emmenaren. Volgens locoburgemeester Wanders is er absoluut geen reden tot zorgen. "Ik begrijp dat mensen reageren op berichten. En laten we eerlijk zijn: Ter Apel en de busroute zijn regelmatig in het nieuws", doelt Wanders op de onrust die er al lange tijd is over de asielbus tussen Ter Apel en Emmen.
"We hebben daarom heel nadrukkelijk met het COA afgesproken welke mensen we kunnen opvangen. Als het gaat om de zogenoemde raddraaiers zoals die bekendstaan in de krant: die komen hier niet."
Locoburgemeester Raymond Wanders over de opvang:
Emmen vangt tijdelijk asielzoekersgezinnen op in leegstaand hotel
De komende dagen wordt het voormalige hotel klaargemaakt voor de noodopvang. De eerste gezinnen worden in de loop van de komende week verwacht op de locatie in Emmen. Omwonenden van de opvang ontvangen volgens de gemeente een brief met informatie.
"Het hotel wordt nu schoongemaakt. En ook moet het COA personeel regelen. Want er is wel opvang en begeleiding bij deze mensen. Ook is er 24 uur per dag toezicht", legt Wanders uit.

Tenten

Vandaag werd bekend dat het COA ook tenten gaat plaatsen bij bestaande asielzoekerscentra om zo extra capaciteit te creëren, zo meldt RTV Noord. Ook roept Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, het Veiligheidsberaad bij elkaar om de urgente situatie te bespreken.

Zorgappartementen

De erkende overlegpartner (EOP) Het Centrum laat in een reactie weten dat ze geen probleem hebben met de opvang, vooral vanwege het tijdelijke karakter. De EOP is een gesprekspartner van de gemeente Emmen.
De gemeente Emmen benadrukt dat de opvang tijdelijk is. Voor het voormalige Fletcher Hotel zijn plannen voor 55 zorgappartementen. Die plannen blijven overeind. De noodopvang van asielzoekers heeft daar verder geen invloed op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl