Provincie maakt gebruik van nepreviews om eigen werk te promoten

Screenshot van de website doorfietsroute
Screenshot van de website doorfietsroute met neprecensies © Sikkom / doorfietsroute.nl
Onder andere de provincie Drenthe heeft gebruik gemaakt van nepreviews om de fietssnelweg te promoten. Dat zegt de website Sikkom, na eigen onderzoek. Zo is er gebruik gemaakt van wervende teksten, verteld door mensen die zogenaamd gebruik maken van ondermeer de doorfietsroute tussen Groningen en Assen. Sikkom heeft onderzocht dat deze mensen bij een modellenbureau werken.
De nepfietsers zijn allemaal te vinden op de website doorfietsroute.nl, met daarop de snelle fietsroutes in de Regio Groningen-Assen. Dat is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen en Drenthe, de gemeentes Assen, Tynaarlo, Noordenveld en een aantal Groningse gemeenten. Bovenaan alle pagina's verschijnen steeds foto's van fietsers met wervende citaten. De uitspraken zijn gedaan door mensen met naam en woonplaats.
Een van de uitspraken is van Cisca de Groot uit Ten Boer. Maar uit onderzoek blijkt dat deze vrouw in werkelijkheid Janneke heet en is in te huren als model. Ze blijkt aangesloten bij een commercieel modellenbureau uit Heerenveen. Op die website staat ook dat ze uit Drenthe komt en niet uit het Groningse Ten Boer.

Kabinet wil nepreviews aanpakken

Dit bericht komt daags nadat het kabinet heeft besloten om nepreviews te verbieden. Het is nu vaak moeilijk na te gaan hoe de reviews tot stand zijn gekomen die gebruikers van bijvoorbeeld een webwinkel te zien krijgen. Volgens het wetsvoorstel moet de handelaar zich er voortaan van verzekeren of de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product hebben gebruikt, schrijft de NOS.
Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond zegt hierover "Nepreviews zijn een hardnekkig fenomeen, dat ga je met deze wet en handhaving nooit helemaal kunnen uitroeien, maar je moet ergens beginnen."

Slordige fout

Sikkom heeft de provincie Groningen om een reactie gevraagd, die zegt dat het gaat om een 'slordige fout' en dat de namen op de website inmiddels zijn aangepast.
De provincies Drenthe en Groningen laten in een reactie aan RTV Drenthe weten dat ze eerst willen onderzoeken wat er mis is gegaan, voordat ze komen met een reactie.
Het hele artikel van Sikkom is hier te lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl