Te veel mensen in nachtopvang Ter Apel: 'Gevaar volksgezondheid'

Burgemeester Velema eist actie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers
Burgemeester Velema eist actie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers © ANP / Vincent Jannink
Er zitten te veel mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat vindt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde.
Tegenover RTV Noord zegt hij dat de gezondheidssituatie van de mensen daardoor in het gevaar is.
Een onderzoek van de GGD ligt aan Velema's mening ten grondslag. Uit het onderzoek zou naar voren zijn gekomen dat er een reële kans is op een uitbraak van infectieziekten, zoals het coronavirus, het norovirus en diarree.
"De situatie is kritiek. Het gaat om de mensen waar wij gastheer voor zijn. Daar maak ik me ernstige zorgen over", zegt Velema.

Terugbrengen

De burgemeester vindt dat het aantal mensen in de nachtopvang teruggebracht moet worden. Volgens Velema zitten er nu ongeveer 400, maar in de afgelopen weken zouden dat er geregeld honderden meer zijn. Iets wat het sanitair en de riolering niet aan zouden kunnen.
Het aantal mensen moet teruggebracht worden naar maximaal 275, vindt Velema. Hij eist dat ook van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers: "Gebeurt dat niet, dan kijken we naar rechterlijke procedures om dit af te dwingen."

Andere locatie

Volgens de burgemeester zijn er momenteel 'ernstige risico's met het oog op de volksgezondheid'. Hij gaat er dan ook vanuit dat het COA snel zorgt voor opvangmogelijkheden op andere locaties in Nederland. Het COA is gevraagd om een reactie, maar heeft die nog niet gegeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl