Minister Schouten wil mogelijk meldpunt voor suïcidale boer

Zorgen over zelfmoord onder boeren neemt toe (Rechten: archief RTV Drenthe)
Zorgen over zelfmoord onder boeren neemt toe (Rechten: archief RTV Drenthe)
Boeren die rondlopen met zelfmoordgedachten moeten snel in aanraking kunnen komen met hulpverleners. Daarom overweegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het invoeren van een landelijk meldpunt. Dat schrijft Schouten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Bij dit meldpunt kunnen bezoekers die vaak op boerderijen komen, zoals dierenartsen, anoniem melding maken van een situatie. Daarnaast zouden er trainingen moeten komen om zelfmoordgedachten bij boeren te herkennen.

Stressfactoren

Volgens Nieuwsuur nemen in de agrarische sector zorgen over zelfmoord onder boeren toe. Financiële zorgen, strenge milieuwetten en eenzaamheid zouden factoren zijn die boeren stress opleveren. Jan Bloemerts van LTO Noord herkent dit beeld. "De toename van psychische druk herkennen we. We ontvangen hier ook redelijk veel signalen van.''
Als het over zelfdoding gaat dan blijft het wel bij signalen. Zo wordt er in Nederland niet bijgehouden wat het beroep is van mensen die zelfmoord plegen.

Achtergrondinformatie

Bloemerts stelt het op prijs dat de minister aandacht voor dit onderwerp heeft. "Wij herkennen het beeld, en we hebben dit meerdere keren aangegeven. Er is natuurlijk al een meldpunt, maar als de mensen die daar werkzaam zijn iets meer van de achtergrond van de boerenmaterie weten, kan dit helpen."

Lees meer: Steeds meer boeren melden zich voor psychische hulp

De brief aan de Tweede Kamer is een terugkoppeling van een bijeenkomst eind oktober over hulpverlening aan agrarische ondernemers in een crisissituatie.

Heb je zelf hulp nodig? Je kunt 24 uur per dag bellen met stichting 113 Zelfmoordpreventie via: 0900-0113, of bezoek de website: 113.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl