Westerveld doet ballonnen in de ban

Ballonnen
In Westerveld mogen geen ballonnen meer de lucht in © Pixabay/Peggy_Marco
Feestvierders in de gemeente Westerveld mogen vanaf volgend jaar niet langer ballonnen oplaten. De gemeente stelt een verbod in op het oplaten van sfeer-, wens- en feestballonnen.
Onder het verbod vallen ook biologisch afbreekbare ballonnen. Volgens de gemeente duurt het bij zulke ballonnen alsnog lang voordat ze afgebroken zijn en dus kunnen ze alsnog schade veroorzaken. Tegelijkertijd met het ballonverbod is het afschieten van confettikanonnen met plastic confetti ook niet meer toegestaan in Westerveld.
De PvdA had om het verbieden van ballonnen gevraagd. De neergedaalde ballonnen zorgen voor milieuschade. Dieren kunnen sterven als zij de ballonresten binnenkrijgen.

Politiek volgt inwoners

Eind augustus heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de regels aan te passen. Dat wordt gedaan tijdens de komende herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wanneer de APV precies wordt aangepast is nog niet bekend, waarschijnlijk komend jaar.
Overigens worden er volgens B & W ook zonder verbod al geen ballonnen meer opgelaten. "Er is al geruime tijd geen aanvraag meer geweest voor het oplaten van ballonnen. In Westerveld was dit dus al niet echt meer een issue. Met andere woorden, het publiek heeft er al afstand van genomen."

Laatste gemeente

Veel Drentse gemeenten hebben al een verbod of voeren een ontmoedigingsbeleid. Volgens Stichting De Noordzee werkt een ballonverbod; ballonnen zijn verdwenen uit de top vijf van gevonden zwerfafval op het strand sinds veel Nederlandse gemeenten ballonnen in de ban hebben gedaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl