Waterschapsbelasting Hunze en Aa's gaat waarschijnlijk naar beneden, boeren gaan meer betalen

Hunze en Aa's
Er vallen ongeveer 424.000 inwoners onder waterschap Hunze en Aa's, onder meer inwoners van Assen. © Google Streetview
Waterschap Hunze en Aa's gaat volgend jaar de waterschapsbelasting voor veel inwoners en bedrijven waarschijnlijk iets verlagen. Grondbezitters zoals boeren en natuurterreinbeheerders gaan volgend jaar juist iets meer betalen.
Een gezin met een huurwoning gaat volgend jaar gemiddeld 13,23 euro minder betalen dan dit jaar, een daling van 1,4 procent. Voor hen komt de belasting uit op 298,91 euro. Gezinnen met een eigen woning gaan er bijna een procent op vooruit. Een gezin met een agrarisch bedrijf gaat naar verwachting echter twee procent meer betalen. Als voorbeeld neemt het waterschap een gezin met tachtig hectare aan bouwland en een gebouwwaarde van 470.000 euro. Dat gaat volgend jaar 119,19 euro meer aan waterschapsbelasting betalen: 6.132,61 euro.
De waterschapsbelasting is niet voor iedereen gelijk, maar bestaat uit meerdere soorten heffingen en factoren. Die bestaan uit jaarlijks vastgestelde bedragen en percentages, onder meer van de WOZ-waarde van de woning. Voor iemand met binnendijks landbouwgrond is 70,35 euro per hectare bepaald, terwijl dat voor landbouwgrond op de uiterwaarden 18,25 euro per hectare is. Alle verschillende factoren bij elkaar opgeteld, bepalen uiteindelijk de waterschapsbelasting.

Meer panden, dus kan belasting naar beneden

Het waterschap verwacht volgend jaar 88,5 miljoen euro op te halen uit de belasting. Dat is een half miljoen euro meer dan dit jaar. Dat de belasting naar beneden kan, komt mede door een stijging van het aantal woningen en bedrijfspanden.
Er vallen iets meer dan 400.000 inwoners onder waterschap Hunze en Aa's. Onder andere Assen, Zuidlaren, Borger en Valthermond vallen onder dit waterschap. Het gebied van Hunze en Aa's ligt in Noordoost-Drenthe en Oost-Groningen.
De verlaging van de waterschapsbelasting is een voorstel van het dagelijks bestuur van het waterschap. Op 17 november besluit het algemeen bestuur over de begroting, en daarmee de belastingtarieven voor 2022.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl