PVV begint met nieuwe ploeg in Emmen na gemeenteraadsverkiezingen

De PVV-fractie in Emmen is weer compleet
Tom Kuilder, Edwin Rixtum en Sonja Kort-Rixtum vormen de huidige PVV-fractie © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
De huidige PVV-fractie in de gemeenteraad in Emmen keert niet meer terug na de verkiezingen. Het bestuur van de partij laat weten met een nieuwe ploeg te beginnen. Dit betekent dat Tom Kuilder, Sonja Kort-Rixtum en Edwin Rixtum stoppen als raadslid. Kort-Rixtum is de vrouw van Edwin Rixtum en is ook Statenlid.
"Er zijn de afgelopen jaren veel betreurenswaardige zaken gepasseerd", legt bestuurslid Bert Vorenkamp van de PVV Drenthe uit. "Die hadden anders moeten en kunnen lopen."
De raadsperiode was op zijn zachtst gezegd nogal roerig voor de PVV in Emmen. Twee raadsleden werden veroordeeld. Huidig raadslid Tom Kuilder kreeg in maart een werkstraf van vijftig uur voor het stalken van zijn ex-vriendin. Ex-raadslid Martijn Storm, die in december 2019 zijn ontslag indiende, werd eerder veroordeeld voor het doen van een valse aangifte.

Onenigheid

Daarvoor was er al onenigheid binnen de partij. Rixtum, Kuilder en Storm konden niet met elkaar samenwerken. In december 2018 is Kuilder daarom uit de partij gezet. Ook liet hij veelvuldig verstek gaan tijdens commissie- en raadsvergaderingen. Bovendien had hij een aantal politieke uitglijders gemaakt. Zo deelde hij op Twitter enkele extreemrechtse berichten. Kuilder ging tijdelijk alleen verder onder de naam Voor Emmen Voor Nederland. In januari 2020 keerde hij terug bij de PVV, na het vertrek van Storm een maand eerder.
"We waren daar niet blij mee", zegt Vorenkamp. "We hadden gehoopt dat deze groep zelf zou kunnen zorgen voor kandidaten, maar dat gebeurde niet."

'Zorgen voor stabiele club'

Vorenkamp wil nu vooruit kijken, zegt hij. De PVV wil in december een nieuwe lijst vaststellen met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. "We willen daar een goede ploeg neerzetten. Een stabiele club waarbij de kandidaten bij elkaar passen."
Vooralsnog is Emmen de enige gemeente in Drenthe waar de PVV gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De grote wens is om ook in de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Hoogeveen en Assen mee te doen. "Maar daar hebben we onvoldoende kandidaten voor. Er stromen weinig aanmeldingen binnen. Er zijn ook mensen die zich aanmelden als kandidaat-raadslid, maar zich dan toch weer afmelden omdat ze bang zijn voor hun carrièreperspectief. Ik vind dat wel ernstig dat dat in een democratie zo gaat."
De PVV hoopt in december de kandidatenlijst voor Emmen te kunnen presenteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl