Landbouwverzekeraar in het rood door extreem droog jaar

Door de extreme droogte liepen veel gewassen schade op (Rechten: RTV Drenthe)
Door de extreme droogte liepen veel gewassen schade op (Rechten: RTV Drenthe)
De extreme droogte zorgt voor rode cijfers bij Vereinigte Hagel. De verzekeringsmaatschappij in Smilde moet dit jaar voor het eerst meer schade uitbetalen dan dat ze premie binnenkrijgt.
"Tachtig procent van onze leden heeft schade gemeld door de droogte", vertelt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel aan
. "Dat is voor ons wel heftig."

Lees meer: 'Nog nooit zoveel schademeldingen van boeren gehad'

Bij de verzekeraar kunnen landbouwers een bredeweersverzekering afsluiten. Dit is een polis waarmee zij verzekerd zijn tegen extreme en ongunstige weersomstandigheden, zoals wateroverlast, hagel, storm en ook droogte. "Soms wisten telers niet eens dat ze ook tegen droogte verzekerd waren", zegt Schreuder.

Minder problemen in rest Europa

Vereinigte Hagel lijdt dit jaar verlies, maar dat betekent niet meteen tot een probleem. Schreuder: "We zijn een Europese coöperatie. We werken in tien landen en in andere landen is minder schade, dus dat heft elkaar op."
Voor Vereinigte Hagel is het belangrijk dat meer Nederlandse telers een bredeweersverzekering gaan afsluiten. "Een bredeweersverzekering moet breed gedragen worden. Het is een structurele oplossing voor weercalamiteiten. Op die manier krijgen telers snel weer liquiditeit. We lopen hiermee voorop in Europa, maar er komen meer spelers op het toneel en we willen wel een gelijk speelveld", legt de verzekeraar uit.
Een eerste stap is het afschaffen van de assurantiebelasting van 21 procent op de premie van de bredeweersverzekering. "Dat is verreweg de hoogste belasting van heel Europa", stelt Schreuder. De belasting komt waarschijnlijk in 2020 te vervallen. Hij is daarom positief over de toekomst. "Wij verwachten een sterke toename van het aantal deelnemers aan de bredeweersverzekering, ook omdat het weer steeds extremer wordt."

Lees meer: Belasting op weersverzekering gaat eraf: 'Goed nieuws voor boeren'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl