Tinder-afperser krijgt twee jaar cel en behandeling

De man perste zijn slachtoffers af nadat hij via Tinder contact had gelegd (Rechten: EPA/Sascha Steinbach)
De man perste zijn slachtoffers af nadat hij via Tinder contact had gelegd (Rechten: EPA/Sascha Steinbach)
De 23-jarige man uit Ulft, die zeven mannen heeft afgeperst nadat hij ze had benaderd via Tinder, heeft een lagere straf gekregen dan was geëist.
Justitie eiste drie jaar cel (half jaar voorwaardelijk) en de rechtbank heeft hem veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij krijgt een extra lange proeftijd van vijf jaar. In die vijf jaar wordt hij één jaar verplicht opgenomen in een psychiatrische kliniek voor behandeling.

Lees meer: Cel en behandeling geëist tegen man die Beilenaar op A28 de dood injoeg

De Gelderlander is gokverslaafd en liet de mannen die hij afperste – naar eigen zeggen zo’n honderd personen– Paysafe-kaarten en iTunes-kaarten voor hem kopen. Hij eiste de code en zo kon hij online gokken. Omdat de overgrote meerderheid van de slachtoffers geen aangifte heeft gedaan, stond hij terecht voor zeven misdrijven.

Uitdagen en bedreigen

Op Tinder deed de man zich voor als Lynn, een jonge vrouw. Zo legde hij contacten met mannen, onder wie de 20-jarige Stefan uit Beilen. Al snel verplaatste het gesprek zich naar Whatsapp en zorgde hij ervoor dat het over seks ging. Hij daagde de mannen zogenaamd als Lynn uit om seksueel getinte beelden van zichzelf te sturen. Had hij die binnen dan begon hij te dreigen met publicatie ervan als ze niet snel de Paysafe- en iTunes-kaarten kochten. Meestal deed hij het twee of drie keer per slachtoffer, wat enkelen een paar honderd en anderen duizend euro kostte.
Student Stefan uit Beilen was na twee keer betalen en een derde dreigement zo radeloos dat hij dezelfde nacht – op 14 januari vorig jaar – zelfmoord pleegde. Hij liep naar de A28 en gooide zichzelf voor een auto.

Lagere straf

De rechtbank gebruikt in haar vonnis de term afschuwelijk voor wat de Gelderlander gedaan heeft, maar vindt de eis van het Openbaar Ministerie te hoog. De dood van de student is hem door het Openbaar Ministerie niet ten laste gelegd. Ook kan de rechtbank naar eigen zeggen niet oordelen over tientallen gevallen van afpersing, maar alleen over de zeven die op zijn dagvaarding staan.
De man uit Ulft lijdt, behalve aan een gokverslaving, ook aan meerdere stoornissen. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Daar houd de rechtbank rekening mee. In zijn voordeel pleit volgens de rechtbank ook dat hij al vrijwillig hulp heeft gezocht.
Omdat hij de zeven slachtoffers voor in totaal ruim 2600 euro heeft afgeperst, moet A. dat bedrag betalen aan de staat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl